България ще плати на Русия 1,1 млрд. лева за АЕЦ "Белене"

Снимка: Министерство на енергетиката

България ще трябва да плати 1,1 млрд. лева (550 млн. евро) на руската компания "Росатом" заради това, че е спряла проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Това съобщи на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНТ. Сумата е присъдена от парижкия арбитраж, където делото се води от 2013 г.

"Решението на арбитража е пристигнало на електронната поща на Националната електрическа компания късно снощи и според първия му прочит сумата е дължима за поръчаните реактори за централата", обясни Петкова. Министърът уточни, че след плащането на сумата НЕК ще стане собственик на актив, с който ще може да разполага. Все още не е ясно откъде ще вземе парите София.

"Счетоводно погледнато за НЕК няма да постъпят щети от решението на парижкия арбитраж", увери министър Петкова. "Предстои да бъде направена такава проверка и да потърсим контакт с партньорите с "Атомстрой експорт", за да установим на какъв етап е това оборудване, което НЕК би трябвало да придобие. След това ще инициираме среща, в рамките, на която да се постигне изгодно решение за двете компании", поясни още тя.

"Получената информация, която дойде на пощата на НЕК късно снощи, е само първият етап от цялата процедура. Дали НЕК има ресурс да заплати, ще стане известно след като извървим целия път, свързан с анализа. За мен това решение на арбитража може да бъде определено като обективно", добави министърът.

Към момента "Росатом" е изработила напълно един реактор и част от втори за АЕЦ "Белене", стана ясно по време на пресконференцията. НЕК е поръчала изработването на оборудването от "Росатом" през 2008 г. Страната ни спря окончателно проекта за изграждане на втора атомна през февруари 2013 г. с решение на Народното събрание.

Първоначалният иск на руснаците беше за 2,5 млрд. лева. Половината от него е удовлетворена от арбитража. Според решението на Париж България не дължи обещетение на Русия за пропуснати ползи заради спирането на централата.

България също заведе иск към арбитража в Женева за обещетение от 120 млн. евро за неизкупено оборудване. На въпрос на БНТ какво се случва с този иск, министър Петкова не отговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика