Уволнена преподавателка осъди бившия ректор на ВТУ

Снимки: Веселина Ангелова

Окръжният съд във Велико Търново осъди бившият ректор на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ да брои 11 639 лв. обезщетение и неизплатено трудово възнаграждение на уволнена преподавателка. Ексуниверситетският шеф ще трябва да плати на Камелия Джанабетска и 3000 лв. неимуществени вреди.

Камелия Джанабетска бе уволнена от проф. Легкоступ като преподавателка във ВТУ преди 5 г. Тя заведе дело и съдът постанови, че уволнението и е незаконно и я върна на работа. Връщайки се в учебното заведение обаче, преподавателката установила, че за нея няма свободни часове. Сигнализирайки в Инспекцията по труда, Джанабетска разпратила и отворено писмо до органите на законодателната и изпълнителната власт в България, комисари от Европейския съюз, лидерите на партиите в България и кмета на Община Велико Търново, с което си навлякла ново дисциплинарно уволнение.

„Повече от очевидно е, че ответникът след като е знаел ,че липсват основания за уволнението на Джанабетска и е налице висящ съдебен спор по иск за отмяна на уволнението и възстановяване на предишната и работа, е допуснал провеждането на конкурси за попълване на местата на преподавателите в катедрата, без да запази мястото на уволнената. С това е целял от една страна да осуети изпълнението на решението на съда, а от друга - чрез тези действия е демонстрирал силата на власт и възможности , и безнадежността на опитите на преподавателката за възстановяване на трудовите и права. Като е използвал допустими от закона способи и средства, с които да се попречи за изпълнение на съдебното решение за възстановяването и, се прекратява научната кариера на Камелия Джанабетска”, се казва в мотивите на Окръжен съд – Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони