На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Уволнена преподавателка осъди бившия ректор на ВТУ

Снимки: Веселина Ангелова

Окръжният съд във Велико Търново осъди бившият ректор на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ да брои 11 639 лв. обезщетение и неизплатено трудово възнаграждение на уволнена преподавателка. Ексуниверситетският шеф ще трябва да плати на Камелия Джанабетска и 3000 лв. неимуществени вреди.

Камелия Джанабетска бе уволнена от проф. Легкоступ като преподавателка във ВТУ преди 5 г. Тя заведе дело и съдът постанови, че уволнението и е незаконно и я върна на работа. Връщайки се в учебното заведение обаче, преподавателката установила, че за нея няма свободни часове. Сигнализирайки в Инспекцията по труда, Джанабетска разпратила и отворено писмо до органите на законодателната и изпълнителната власт в България, комисари от Европейския съюз, лидерите на партиите в България и кмета на Община Велико Търново, с което си навлякла ново дисциплинарно уволнение.

„Повече от очевидно е, че ответникът след като е знаел ,че липсват основания за уволнението на Джанабетска и е налице висящ съдебен спор по иск за отмяна на уволнението и възстановяване на предишната и работа, е допуснал провеждането на конкурси за попълване на местата на преподавателите в катедрата, без да запази мястото на уволнената. С това е целял от една страна да осуети изпълнението на решението на съда, а от друга – чрез тези действия е демонстрирал силата на власт и възможности , и безнадежността на опитите на преподавателката за възстановяване на трудовите и права. Като е използвал допустими от закона способи и средства, с които да се попречи за изпълнение на съдебното решение за възстановяването и, се прекратява научната кариера на Камелия Джанабетска”, се казва в мотивите на Окръжен съд – Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.