Критично е състоянието на 77-годишната, нахапана от бултериер

Ветеринарни специалисти и полиция взеха сравнителен материал от кучето, за да потвърдят, че то е ръфала жената.

Критично остава състоянието на 77-годишната Димка Г., която беше нахапана зверски от съседския бултериер в търговищкото село Стража. Жената е на командно дишане в медикаментозна кома. Показателите й са стабилизирани, но опасността за живота й остава, съобщиха от болницата в Търговище.

Както „Труд” съобщи в сряда по обед е получен сигнал, че жената е нападната от кучето на съседите си. Тя била намерена от собственика Калоян П. (33г.), който видял окървъвения си пес Коко и тръгнал да търси къде е белята. Възрастната съседка лежала в локви кръв на плочките пред дома си, след като пълзешком се добрала до тях след нападението от кучето.

Кървавите следи показват, че тя се борила с бултериера близо 10 метра. По тях има пръски, като от фонтан. На мястото, където била нападната, е била смъкната полата й, а после паднал и галошът й. Жената, която куцала с единия крак, е с изгризани тъкани на предмишницата, мишницата, бедрото. Имала нахапвания по гръдния кош, лицето и цялото тяло.

„Милата как ли се е мъчила! Месото било изядено до кокал на ръката и крака. Беше здрава и хапче за кръвно даже не пиеше, а виж какво ни сполетя. Казаха, че няма да я бъде”, плачейки разказа за пред „Труд” снаха й Илияна Иванова. Тя допълни, че стопанинът на кучето викнал линейка и известил и мъжа й за трагедията.

Свекървата живеела сама на село. Според съседи тя хранела кучето, което я нападна. Как и защо се е стигнало да трагедията не е ясно. Те обаче разказаха, че същият пес Коко минавал през оградите и в други имоти и хората се страхували. В двора на Калоян има 6-7 кучета, които са свободно пуснати. „Колко пъти се разправяхме да ги прибира тези животни. Това същото тръгна срещу мен, ма имах късмет, държах вила в ръцете си и то си тръгна, та се отървах. Ма колко кокошки ни изяде”, разказа комшия. Той допълни, че никой не смеел да се оплаче от кучетата, защото не искал неприятности със собственика. Според тях той бил безработен. Преди време арендувал язовир.

В сряда надвечер ветеринарни специалисти и полиция взеха сравнителен материал от муцуната и устата на бултериера, за да се потвърди, че той е нападнал и ръфал жената. Кучето е оставено на отговорно пазене в дома на собствениците си, но вече е затворено в клетка. Стопанинът му Калоян П. беше задържан за едно денонощие в полицията. От Районна прокуратура казаха, че няма да искат оставянето му в ареста.

Поверявана е версията, че Димка е била нападната от три от кучетата му, но била отхвърлена. По никое от другите животни нямало следи от кръв. „Труд” видя, че те лежат спокойни из двора и не показват агресия. Повечето от тях бяха от порода френски булдог. Имат и мънички.

По случая се води досъдебно производство по чл. 325 в от Наказателния кодекс, който гласи, че: „Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до пет хиляди лева. Ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини