Заловиха банда със 150 кг живак, опасни вещества и оръжие

Антимафиоти и служители на криминална полиция разкриха и заловиха при спецоперация престъпна група, която е подготвяла продажба на опасни вещества на черния пазар. При акция са намерени контейнер и бутилки със 150 кг живак и опасни химикали и незаконно оръжие. Арестувани са трима мъже, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Единият от задържаните – тартора на групата, е бивш магистрален бандит, осъден преди време за жестоко убийство, научи „Труд”.

Спецполицаите и униформените атакували ресторант в покрайнините на Монтана край пътя за Враца в сряда. В акцията, проведена под ръководството на прокуратурата, служители на ГДБОП - МВР, сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Монтана и сектор "БОП" Враца-Монтана са задържали Пламен И. на 39 години от Монтана, Методи Б. на 53 години от Бойчиновци и Илия Т. на 44 години от Монтана. При арестите на тримата е намерен боен пистолет "Макаров" без номера и два пълнителя с 15 патрона в тях. В лек автомобил "Мазда" с монтанска регистрация пазителте на реда са открили метален контейнер с вещество от рода на живак с общо тегло 34,5 кг. В хода на операцията спецченгетата са претърсили и домовете на задържаните лица. В жилище и близки до него постройки в Бойчиновци - собственост на Методи Б., са намерени и иззети полиетиленов плик с прахообразно вещество в бледо жълт цвят, пушка с дървен приклад без фабричен номер и 12 патрона. В мазето на къща в село Студено буче, обитавана от Валентин М., са ооткрити още три метални контейнера и 13 стъклени бутилки с прахообразно вещество и етикети с надпис "reachim, mercuric oxyde /red/, pure hgo, 1 kg". При акцията са конфискувани общо 150 кг опасни вещества.

По случая е образувано досъдебно производство. Тримата мъже са задържани за срок от 24 часа. Работата по изясняване на случая продължава, заявиха от полицията. Според осведомени източници главатарят на групата е Методи Б. – по прякор Крушара – опасен апаш с дългокриминално досие, пълно с насилия, кражби, грабежи и убийство. През август 1995 г. банда, водена от Крушара, отвлече от пътя Видин- Монтана 42 годишния словенец Франк Йошка, уби го и го захвърли с каменен кръст на шията в язовира край село Клисурица. Бандитите задигнаха колата и парите на жертвата си и се криха години наред преди да бъдат заловени. Методи Крушара бе осъден за убийството на 10 години затвор. Преди три години той излязъл от килията и се захванал отново с престъпна дейност. От месеци бандитът търсел пазар за огромното количество живак. Само контейнерът с тегло 34 кг е бил предлаган за 30 000 лева. Според експерти живакът се използва във военната промишленост и за пречистване на наркотици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право