Делян Добрев: Решението на съда за "Белене" е изцяло в наша полза

Решението на арбитражния съд за проекта „Белене“ е изцяло в наша полза. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев във връзка с решението на арбитражния съд за проекта за АЕЦ „Белене“, цитиран от „Фокус“.

„Знаете, че искът беше за 1,2 млрд. евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи, ескалации т. н. Всъщност решението на съда е изцяло в посока това, което ние предлагаме още от 2012 г. в момента, в който изтече споразумението в Белене“, каза Делян Добрев.

По думите му, в сумата от 550 млн. евро влизат единствено неплатените фактури, защото НЕК след 2010 г. не се е изплащала. „Това е нашето предложение още от март 2012 г. Така че спокойно можем да твърдим, че Арбитражният съд е потвърдил нашата позиция по делото. Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна“, заяви Добрев.

Той обясни, че тъй като има само поръчано оборудване, на което са изтекли допълнителните споразумения, не се дължат никакви неустойки, пропуснати ползи или каквото и да било друго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес