Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Група млади хора съживи в изложба спомена за българската архитектура зад граница по времето на късния соц

Елена Балабанска

Група млади хора съживи спомена за българската архитектура зад граница по времето на късния соц, създавайки изложбата “МОНУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ”. Тя представя за първи път лични разкази и архивни документи на родни архитекти и инженери, работили в Африка и Близкия изток между 1960 и 1989 г.

През този период в България са основани научно-технически държавни предприятия, които поставят началото на проучвателна, проектантска и строителна дейност в приятелски страни на Източния блок. Изложбата представя работата на някои от стотиците архитекти и инженери реализирали мащабни проекти в над 35 държави по света, голяма част от които остават емблематични здания за местните общности и досега. Във времена, когато пътуването зад граница е привилегия, тези българи творят в страни като Либия, Нигерия, Мозамбик, Монголия и дори Виетнам. 

В основата на проекта стои 22-годишната Елена Балабанска. Тя е председател на Сдружение Punct’o, което е организатор на събитието. Елена е завършила бакалавър „Архитектура“ в Манчестър, но се връща в България, където да представи изложбата си, чиято премиера бе снощи, но може да бъде видяна до 3-ти юли на втория етаж на VIVACOM Art Hall в София.

Относно това как се е зародила идеята за проекта, Елена Балабанска сподели пред „Труд“ : „Пътешествието започна преди две години с една моя курсова работа. В последствие преподавателят ми д-р Лукас Станек от университета в Манчестър дойде да работим заедно по темата и я развихме в малко по-голям мащаб и това е началото на една още по-голяма изследователска дейност тъй като темата е необятна и има много какво още да се намира.“

На събитието могат да бъдат разгледани архивни и актуални фотографии на обществени сгради, проектирани и реализирани от български специалисти в Африка и Близкия изток. Студенти по архитектура от УАСГ, ВСУ “Любен Каравелов”, Нов Български Университет и Manchester School of Architecture представят и инфографики и анализ на обмена, както и 3D-принтирани макети – един съвременен поглед върху българската архитектура зад граница.

Попитана личния елемент, който я е трогнал и мотивирал да създаде изложбата, създателката й споделя: „Запознах се с изключителни личности и много ме трогнаха техните истории и това беше нещото, което ме мотивира след като си завърших есето да продължа да се занимавам с това защото освен че темата е интересна, самите български архитекти от това време смятам че са недооценени от поколението млади архитекти, от което и аз съм част, ние въобще не сме запознати с това.“ Елена разказва още, че повечето млади студенти, участвали в подготовката на изложбата, са останали впечатлени от сътвореното от българските архитекти и инженери, работили в Африка и Близкия изток между 1960 и 1989 г.

„Надяваме се ,че изложбата може да бъде видяна и в други градове, но за това ще разберете скоро“, сподели още Елена Балабанска. 

Тя допълни, че има намерение да представи материалите от изложбата в каталог с архитектурни български проекти, осъществени зад граница, които се намират не само в близкия изток, но по целия свят. В каталога ще бъдат представени не само обществени сгради, а стадния от всякакъв тип. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.