Кметът на Аксаково с топка и автограф от Роберт Левандовски

Ваканцията на море в България е хитът в Полша, каза след завръщането си оттам инж. Атанас Стоилов

Кметът на Аксаково се сдоби с минифутболна топка, изпъстрена с автографи на мегазвездата на полския футбол Роберт Левандовски. Подаръкът от известния нападател, който се е записал първи в книгата на Световните рекорди на Гинес с най-бързо вкарани 5 гола в историята на футбола, е направен в Западно Варшавска област, на която той е жител, преди да отпътува за Европейското първенство във Франция. Преди няколко години община Аксаково се беше побратимила със Сетубал, родния град на Жозе Моуриньо, още докато беше старши треньор на испанския гранд "Реал-Мадрид, а сега вече мениджър на "Манчестър Юнайтед".

Инж.Атанас Стоилов, който е председател на Асоциацията на българските черноморски общини/АБЧО/ заедно с колеги беше на официална визита в полската област, където се е срещнал с управителя й Ян Жаклински и кметове от Мазовското воеводство, което административно събира седем общини с общо около 90 000 население.

Хит за поляците сега е ваканцията на море в България, каза след завръщането си кметът на Аксаково. Според него те търсят масово почивки у нас, като това лято идват на малки групи по 4-5 дни, но определено имат нагласата да преоткрият отново българското Черноморие и трайно да се върнат на него.

Полските кметове са заявили желание за побратимяване с наши морски общини за кандидатстване по общи проекти и интензивен културен, икономически и социален обмен.

В рамките на годината трябва да се подпишат споразумителните протоколи между полската община Изабелин и българската Долни Чифлик. В същия срок е предвидено да са финализирани и побратимяванията межу Каварна и полската Стара бабице, между Аврен и полската община Блони, между Кампинос и Бяла, както и между главния град на Западно Варшавската област Ожаров Мазовицки със Созопол.

До края на август полските кметове ще посетят харесаните за побратимяване български общини, за да могат преди края на 2016-а партньорствата да са факт, обясни председателят на АБЧО. Преговаря се и за сътрудничество, което предстои да бъде подписано между „Кампиновски парк народни", най-големият природен парк край Варшава, и природен парк „Златни пясъци", съобщи още инж. Стоилов.

„Впечатлен съм от балансираната политика в развитието на инфраструктурата в Полша. Там се инвестира паралелно в големите градове и съседните по-малки общини, за да няма контрасти и да се предлага качествена среда за бизнеса в по-голям мащаб", коментира Стоилов след визитата си в Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони