Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Край на сагата със сградата на Турското консулство Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Община Свищов отпуска 1000 лева помощ на трите жени от къщата на ужасите Психолози започват работа с майката и двете сестри

Отчитат 30% ръст на израелски туристи в България

снимка: обш. Велико Търново

Регистриран е 30% ръст на израелски туристи, които са посетили България през миналата година. Това обяви в четвъртък във Велико Търново израелският посланик у нас Ирит Лилиан. Дипломатката проведе среща с кмета на старата столица Даниел Панов.

„Около 200 000 израелци са били у нас през 2015 г. Ще се стараем да ги увеличим като насърчаваме културния, семейния, природния туризъм. Велико Търново е прекрасна дестинация“, изтъкна Ирит Лилиан.

Управникът на болярския град пък допълни, че израелците, които посещават старата столица, остават в града не по-малко от два дни. Според Даниел Панов те проявяват засилен интерес към дегустацията на местната кухня. С чартърни полети до летището в Горна Оряховица може да бъде увеличен броят на туристите от Израел, които да посетят старата столица и региона заради богатото културно-историческо наследство. Това споделиха Н. Пр. Ирит Лилиан и почетния консул на Израел в България д-р Красимир Методиев. Даниел Панов обясни, че аерогарата вече има концесионер, което е добра предпоставка за реализация на намерението.

По време на срещата между градоначалникът на Велико Търново и израелската посланичка стана ясно, че старопрестолнината и Израел ще работят съвместно за разширяване на културния обмен и развитието на туризма. Разменени гостувания на творци, артисти и самодейни състави в различни фестивали, съвместни изложби и пленери ще поставят началото на новия етап от взаимното сътрудничество.

Даниел Панов и Ирит Лилиан изразиха общо желание за установяване на партньорски отношения между старата столица и град в Израел със сходен профил – богато културно-историческо наследство, образователен и духовен център. Израелският посланик бе впечатлена от международните фестивали, които се провеждат във Велико Търново. Даниел Панов разказа за многобройните събития в областта на културата, сред които са Летният сезон на оперните театри „Сцена на вековете“, Международния фолклорен фестивал, традиционният Джаз-фест, както и фестивалът за класическа музика „Арбанаси самър мюзик“.

Разширяване на сътрудничеството между България и Израел на ниво местна власт и бизнес бе друга от темите, която бе обсъдена по време на срещата. Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов предложи да бъде организирана разширена среща, на която да участват кметове и представители на туроператорските агенции. Според посланик Лилиан форумът може да се проведе още през есента, като тепърва ще бъде решено къде ще бъде домакинството му

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.