Отчитат 30% ръст на израелски туристи в България

снимка: обш. Велико Търново

Регистриран е 30% ръст на израелски туристи, които са посетили България през миналата година. Това обяви в четвъртък във Велико Търново израелският посланик у нас Ирит Лилиан. Дипломатката проведе среща с кмета на старата столица Даниел Панов.

"Около 200 000 израелци са били у нас през 2015 г. Ще се стараем да ги увеличим като насърчаваме културния, семейния, природния туризъм. Велико Търново е прекрасна дестинация", изтъкна Ирит Лилиан.

Управникът на болярския град пък допълни, че израелците, които посещават старата столица, остават в града не по-малко от два дни. Според Даниел Панов те проявяват засилен интерес към дегустацията на местната кухня. С чартърни полети до летището в Горна Оряховица може да бъде увеличен броят на туристите от Израел, които да посетят старата столица и региона заради богатото културно-историческо наследство. Това споделиха Н. Пр. Ирит Лилиан и почетния консул на Израел в България д-р Красимир Методиев. Даниел Панов обясни, че аерогарата вече има концесионер, което е добра предпоставка за реализация на намерението.

По време на срещата между градоначалникът на Велико Търново и израелската посланичка стана ясно, че старопрестолнината и Израел ще работят съвместно за разширяване на културния обмен и развитието на туризма. Разменени гостувания на творци, артисти и самодейни състави в различни фестивали, съвместни изложби и пленери ще поставят началото на новия етап от взаимното сътрудничество.

Даниел Панов и Ирит Лилиан изразиха общо желание за установяване на партньорски отношения между старата столица и град в Израел със сходен профил - богато културно-историческо наследство, образователен и духовен център. Израелският посланик бе впечатлена от международните фестивали, които се провеждат във Велико Търново. Даниел Панов разказа за многобройните събития в областта на културата, сред които са Летният сезон на оперните театри "Сцена на вековете", Международния фолклорен фестивал, традиционният Джаз-фест, както и фестивалът за класическа музика "Арбанаси самър мюзик".

Разширяване на сътрудничеството между България и Израел на ниво местна власт и бизнес бе друга от темите, която бе обсъдена по време на срещата. Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов предложи да бъде организирана разширена среща, на която да участват кметове и представители на туроператорските агенции. Според посланик Лилиан форумът може да се проведе още през есента, като тепърва ще бъде решено къде ще бъде домакинството му

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика