Общо 4 г условно за двама мъже причинили смъртта на дървосекач

Окръжният съд във Велико Търново постанови общо 4 г условно за двама мъже причинили смъртта на дървосекач. Георги И. и Станислав В.з са признати за виновни за това, че на 28 август 2013г. в землището на еленското село Дрента в обект за сеч на дърва от Държавния горски фонд, стопанисван от ТП „Държавно горско стопанство Буйновци”, по непредпазливост причинили смъртта на 21-годишния Христо М.

Наказанието на Георги Г. е 1 г условно с 3-годишен изпитателен срок. Той е наказан ,че при механизирано поваляне на дървета с бензино-моторен трион, нарушил нормативните уредби катоизвършвал работа за която нямал необходимата квалификация и правоспособност. В резултат на нарушенията дървото, което отсякъл, паднало в непредвидена посока и затиснало колегата му, който от получената травма починал на място.

Станислав В. е осъден на 3 г условно с 5-годишен изпитателен срок.Той е признат за виновен за това, че в качеството му на собственик и управител на „Ес Ес Къмпани” ЕООД- Елена, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност нарушил Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Правилника за здравословни и безопасни условия на труд в горите, като не осигурил здравословни и безопасни условия на труд на работещите на сечище.

Присъдата на Окръжен съд Велико Търново подлежи на обжалване пред Апелативния съд в старата столица в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право