Чудната приказка за Чука Димитри

Колко неща могат да се случат в рамките на 12 месеца? Лионел Меси и Кристиано Роналдо вкарват гол след гол, но това вече се приема като част от живота - сутрешно кафе или вечерно питие. „Байерн“ и „Барселона“ станаха отново шампиони - пак никаква сензация. Но понякога 12 месеца са достатъчно време от прахта да изникне истински крал.

Приказката е за Димитри Пайе, новия герой на Франция. Преди 12 месеца той още не бе подписал договор с „Уест Хем“. Вече бе на 28 години и не бе направил сериозно име в родината си. Когато стана „чук“ и започна да работи с треньора Славен Билич, офанзивният халф се нареди на звездния небосклон до Риад Марез и Джейми Варди от „Лестър“.
Димитри вече има два победни гола на Евро 2016 в сетния миг - срещу Румъния (2:1) и Албания (2:0). Пайе очевидно знае как да използва даровете на съдбата. Така избра „Уест Хем“ преди година, а днес за подписа му се борят „Реал“, „Челси“ и „Манчестър Сити“.
Когато бе тийнейджър, експертите във Франция твърдяха, че Димитри има качествата да е новият Зинедин Зидан. Но той не оправда очакванията в „Нант“, „Сент Етиен“, „Лил“ и „Марсилия“. Е, сравненията могат пак да започнат, когато дебютира в националния тим на 29 години! На една възраст е с футболния пират днес - Джейми Варди, лидер на сензационния „Лестър“.
Пайе вече има основание да се надява, че ще задмине Зизу поне в един показател. Той вкара два и асистира за първия гол на „петлите“ срещу Албания. Участие в 3 попадение на едно европейско за Франция за последно имаше великият Зидан. А пред Пайе предстоят поне още два мача на Евро 2016, защото тимът първи се класира и на теория за елиминациите.
В чудна приказка участва и Кингсли Коман. От резерва в „Ювентус“ преди година сега е бижуто на „Байерн“. Два дни след като навърши 20 години, Коман започна титуляр срещу Албания. С това е най-младият в първите 11 за Франция в историята на европейски и световни финали.
В дебютното си участие на еврофинали Албания може само да се гордее с отбора си. В първия мач „орлите“ от Балканите загубиха след малшанс с 0:1 от Швейцария, а до 89-ата минута държаха 0:0 срещу един от фаворититe за трофея „Анри Делоне“. Не само това - през първото полувреме албанците надтичаха французите, изпълниха повече корнери, спечелиха повече единоборства, имаха повече точни удари. В началото на второто полувреме дори удариха греда. Въпреки всичко, макар и минимален, шансът им да продължат още диша. Нужна им е обаче победа над Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят