Убиец заловен със 150 килограма живак (обзор)

Заловените при спецоперацията опасни вещества.

Антимафиоти и служители на криминална полиция заловиха престъпна група, която е подготвяла продажба на опасни вещества на черния пазар. При акцията са намерени контейнер и бутилки със 150 кг живак и опасни химикали, както и незаконно оръжие. Арестувани са трима мъже. Тарторът на групата е бивш магистрален бандит, осъден преди време за жестоко убийство, научи “Труд”.

Спецполицаите и униформените атакували ресторант в покрайнините на Монтана в сряда. В акцията, проведена под ръководството на прокуратурата, служители на ГДБОП и на ОДМВР-Монтана са задържали Пламен И. (39 г.) от Монтана, Методи Б. (53 г.) от Бойчиновци и Илия Т. (44 г.) от Монтана. При арестите бил намерен пистолет “Макаров” без номера и два пълнителя. В автомобил “Мазда” бил открит метален контейнер с вещество от рода на живак с общо тегло 34,5 кг. В жилище и близки до него постройки в Бойчиновци - собственост на Методи Б., били намерени и иззети полиетиленов плик с прахообразно вещество в бледожълт цвят, пушка и 12 патрона. В мазето на къща в село Студено буче, обитавана от Валентин М., са открити още три метални контейнера и 13 стъклени бутилки с прах и етикети с надпис “reachim, mercuric oxyde (red), pure hgo, 1 kg”. При акцията са конфискувани общо 150 кг опасни вещества.

Според запознати главатарят на групата е Методи Б. по прякор Крушара. Той е опасен апаш с дълго криминално досие, пълно с насилия, кражби, грабежи и убийство. През август 1995 г. банда, водена от Крушара, отвлече от пътя Видин - Монтана 42-годишния словенец Франк Йошка, уби го и го захвърли с каменен кръст на шията в язовира край село Клисурица. Бандитите задигнаха колата и парите на жертвата си и се криха години наред, преди да бъдат заловени. Методи Крушара бе осъден за убийството на 10 години затвор. Преди три години той излязъл от килията и се захванал отново с престъпна дейност. От месеци бандитът търсел пазар за огромното количество живак. Само контейнерът с тегло 34 кг е бил предлаган за 30 000 лева. Според експерти живакът се използва във военната промишленост и за пречистване на наркотици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право