Нова агенция поема електронното управление

Антони Тренчев

Нова държавна структура ще отговаря за електронното управление. Парламентът окончателно одобри създаването на държавна агенция "Електронно управление" и Държавно предприятие "Единен системен оператор".

Промените в закона, с които се създава агенцията, бяха предложени от Министерския съвет през октомври. Техен автор бе вицепремиерът Румяна Бъчварова. Досега за е-управлението отговаряше транспортният министър Ивайло московски.

Агенцията ще се ръководи от председател, който ще се определя с решение на правителството за пет години. Изискванията за поста са най-малко петгодишен опит с управление и координиране на проекти в сферата на информационните технологии или електронното управление и завършено висше образование. Досега за шеф се спрягаше един от съветниците на Румяна Бъчварова като вицепремиер - Васил Величков. Той обаче няма завършено висше.

За последните 10 години България е дала над 2 млрд. лева за електронно управление, коментира депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев при гласуването.

Пред „Труд“ той поясни, че това означава, че са харчени по 200 млн. лв. годишно от бюджета и от ОП „Административен капацитет“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика