Борисов: Искам яхти, мир и любов в Черно море (обзор)

Президент, военен министър и премиер увериха в съвместно изявление, че България не е поемала ангажимент за участие в съвместна флотилия в Черно море с Турция и Румъния.

„Искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати." Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. И допълни: „На Бургас да дислоцираме военни фрегати, самолетоносачи или във Варна, по време на курортния сезон, мисля че това минава границата.” Повод за изявлението му станаха твърдения, че страната ни е поела ангажимент за участие в съвместна флотилия за морска отбрана в Черно море с Турция и Румъния.

„Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна“, възмути се Борисов. Рано сутринта той обясни, че чака военният министър Николай Ненчев и колегата му от външно Даниел Митов да си дойдат, за да пита дали са поемали конкретни ангажименти. „Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират, ще ги пратя на корабите да воюват те“, закани се Борисов.

Той подчерта, че хората в Европа и света са забравили какво е война и трябва да спомнят какви жертви взима един военен конфликт.

Точно в 12 часа от „Дондуков“ 2 пуснаха съобщение, че 20 минути по-късно президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов ще дадат съвместни изявления. Изненадващо към тях се присъедини и военният министър Николай Ненчев, който се бе завърнал от Брюксел. България не е поемала ангажимент за участие в съвместна флотилия за морска отбрана в Черно море с Турция и Румъния, увериха държавният глава, премиерът и министърът на отбраната. Борисов подчерта, че става въпрос за регионална инициатива на Турция и Румъния и, че въпросът е поставен пред нашата страна от президента и премиера на Румъния, но ние сме отказали такова участие. Борисов каза още, че кораби на НАТО може да се включат в охраната на Черно море, но само при много мощна бежанска вълна по море.

Турция отказва прием на върнати бежанци

Турция е спряла да приема бежанците, които ѝ връщаме. Новината бе потвърдена и от премиера Бойко Борисов. Той подчерта, че „все още няма нищо писмено“ от южната ни съседка.

„Факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали, имаме 200 отказа“, призна премиерът по повод информацията, че Турция е прекратила едностранно споразумението за реадмисия, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия.

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има друг проблем”, посочи Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика