Започнаха разкопки край луксозна римска вила

Останките и са открити през 2013, мазилката и е в помпеанско червено

Бургаски археолози започнаха разкопки край луксозна римска вила, намираща се в крепостта Порос, краей квартал Крайморие.

"Това ни е четвърти сезон. Тук, на самия полуостров, е разкрита крепостна стена с дължина 285 метра в предходните сезони, както и раннохристиянска базилика от 6 век. До тях е римската вила от края на 2- 3 век, и комплекс от постройки свързани с пристанищна дейност и жилищни квартали", разказа пред Труд Милен Николов, шеф на Бургаския музей.

По думите му, сега се проучва районът източно от римската вила. Археолозите се надяват да разберат дали тя е самостоятелна или наоколо има други римски сгради. Вилата е била изключително луксозна- място за почивка и приятен живот. Сградата е била с мазилка, оцветена в помпеанско червено, облицована с мрамор, а половината от помещенията и са с подподово отопление.

Останките от луксозната сграда са открити през 2013 година като част от огромния археологически комплекс на крепостта Порос.

Още в първите дни на възобновеното проучване са открити множество късноантични предмети, между които монети, фрагменти от накити и керамика. През този сезон археолозите се надяват да локализират още сгради от крепостта. Това ще спомогне за маркиране на историческите процеси в тази част от територията на съвременната община Бургас.

Шефът на музея Милен Николов съобщи още, че проект на Регионален исторически музей Бургас е спечелил държавна субсидия за редовни археологически проучвания на крепостта Русокастро през 2016 година. Финансовата подкрепа от Министерство на културата е в размер на 5 000 лева. Тя се прибавя към осигуреното финансиране от 33 000 лева от Община Камено. Целта е да се проучи цитаделата на крепостта, след което да се пристъпи към косервационно-реставрационни работи на разкритите структури.

От 2006 г. Бургаският музей системно проучва крепостта Русокастро, намираща се на 2 км от едноименното село в община Камено. В резултат е разкрита най-голямата крепост в днешна Югоизточна България, с площ от 50 дка, укрепена с двойни крепостни стени и цитадела, коментираха археолозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура