Всеки трети страда от болест на пътуването

Първият в Югоизточна Европа уъркшоп по медицина на пътуванията се проведе във Военоморската болница във Варна. Снимка: Даниела Фархи

Травъл медицина - модерна на запад, непозната у нас

Проф. Любомир Алексиев: Не тръгвайте на път без консултация с лекар!

В навечерието на летните отпуски всеки стяга куфари за ваканция. В тях старателно се подреждат дрехи, бански, аксесоари, таблети, но рядко подготовката е така сериозна по отношение на личната аптечка. А всяко пътуване крие рискове дори за най-здравите, защото смяната на средата винаги води поне до адаптационни проблеми. Това предупредиха специалисти от Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина /БСАМКМ/ по време на първия в Югоизточна Европа уъркшоп по травъл медицина, проведен във варненската Военноморска болница.

Популярната в развитите страни специалност все още е непозната у нас, въпреки че България е туристическа страна, а и стотици хиляди нашенци ежегодно пътуват по различни причини из целия свят. По данни на Световната здравна организация всеки трети човек на планетата страда от болестта на пътуването кинетоза, изразяваща се в гадене, повръщане и дори паника при превоз с кола, автобус, самолет или кораб. 80% от сменилите домашното си легло и хранителен режим нашенци получават стомашни разстройства, без дори да прекосяват граници и климатични пояси, стана ясно на форума.

Българите нямат изградени навици да подготвят организма си за път и разчитат на съвети от приятели или от интернет, но без консултации с лекар, категоричен е проф. Любомир Алексиев, зам.-началник на ВМА и председател на научния комитет на БСАМКМ. Особено наложителна е предварителната подготовка за малките деца и на хората с хронични заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве