Китайската бизнес офанзива в Сърбия

Сръбският премиер Александър Вучич и китайският премиер Ли Къциян в Пекин на 26 ноември 2015 г. след поредната среща на върха Китай - Югоизточна Европа.

ЙОВАНА ГЕЦ, АП

Три дни за консолидиране на трайното сътрудничество между Пекин и Белград

К итайският президент Си Дзинпин пристига в Сърбия тази седмица, в рамките на усилията полагани от правителството му да задълбочи отношенията с приятелския народ на Сърбия, както и потвъврди намеренията на Китай радикално да увеличи присъствието си на Балканите и в Европа като цяло.

Визитата на Си Дзинпин в Белград е първото посещение на китайски държавен глава за повече от 30 години и беше определено от мнозина като „историческо”. По време на тридневния си престой в Сърбия президентът на Китай ще проведе срещи с високопоставени официални лица и ще посети сръбска стоманолеярна, закупена наскоро от китайска компания.

Посещението „отбелязва значителен етап от консолидирането на традиционното приятелство между Китай и Сърбия, задълбочавайки взаимното политическо доверие и насърчавайки практическото сътрудничество между двете държави”, заяви в Пекин китайският помощник-външен министър Лу Синхай.

Сръбският министър-председател Александър Вучич заяви, че в рамките на престоя на Си Дзинпин ще бъдат подписани близо 20 икономически и други спогодби. „Това е голямо събитие за нас”, каза Вучич.

От Сърбия, Си Дзинпин ще отпътува за Полша, където ще подпише споразумения, свързани с финансовия сектор, авиацията, науката и образованието. Задграничната обиколка на китайския президент ще завърши в Узбекистан, където ще се проведе среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), посветена на борбата с тероризма и трансграничната престъпност.

Китай търси всяка възможност да задълбочи отношенията си с региона на Балканите - през последните години се проведоха няколко срещи между държави от Югоизточна Европа и Китай, винаги съпътствани с инвестиционни проекти - както и тези с Европейския съюз.

Азиатската икономическа империя проявява интерес към сектора на енергетиката, инфраструктурата и други крупни проекти, с които да подсили икономиката си в период на увеличаващи се разходи за работна ръка у дома, които подкопават ръста на износа й. Китайските инвеститори се надяват да увеличат присъствието си в региона на Балканите, където западни компании избягват да поемат твърде големи финансови рискове.

В Сърбия Китай построи мост над Дунав в Белград, съживи топлоелектрическа централа и се съгласи да участва в модернизирането на железопътната линия, свързваща сръбската столица с унгарската - Будапеща. Някои местни икономически експерти се оплакват, че инфраструктурните проекти се финансират с китайски кредити и се изграждат с китайска работна ръка, с което в местните икономики не влизат практически никакви инвестиционни средства.

През април китайската стоманодобивна компания „Хебей” подписа договор за 46 млн. евро за придобиването на вървящата на загуба стоманолеярна „Железара Смедерево”, която дотогава беше собственост на американската компания „Ю Ес Стийл”, която отдавна търсеше купувач за завода.

Сделката беше наблюдавана под лупа от страна на ЕС - Сърбия е кандидат за членство в съюза, заради съществуващи тревоги за претоварване на сектора на стоманата, за което европейските производители обвиняват частично Китай заради евтините цени, на които предлагат материала.

Експертът по външни отношения Александра Йоксимович обясни, че посредством инвестициите в инфраструктура и други проекти в Югоизточна Европа, Китай търси начин „да се позиционира стратегически спрямо ЕС от гледна точка на икономиката”.

„Интересите на Китай в Европа нараснаха значително през последните години”, казва Йоксимович. „ЕС не се противопоставя на сътрудничеството между Сърбия и Китай и също търси общи интереси с китайските в областта на икономиката.”Китайският помощник външен министър Лу Синхай отбеляза, че Сърбия има изключително добро географско разположение, граничейки с няколко страни. Сръбските усилия са насочени към ре-индустриализация на страната, а китайските компании имат както технологиите, така и опита да помогнат за постигането на тези цели. Това предполага бъдеще, в което всеки печели, казва Лу Синхай.

Той приветства ролята изиграна от Сърбия в подпомагане на изграждането на устойчиво сътрудничество между Китай и страните от Югоизточна Европа, както и подкрепата, която оказва Белград за инициативата на Пекин „Един пояс - един път”, планът насочен към задълбочаване на търговските отношения на конкретни центрове със съседстващи страни и откриването на нови пазари.

Зажадняла за чуждестранни инвестиции, Сърбия изпитва икономически затруднения от войните от 1990-а насам, когато страната беше подложена на международна изолация заради военнолюбивите си политики. Белград обяви присъединяването към Европейският съюз за своя стратегическа цел, но същевременно се опитва да поддържа тесни връзки с традиционните си международни партньори - Русия и Китай.

Китайският концерн HBIS обеща мултимилионна инвестиция в завода „Железара Смедерево”, който осигурява прехрана за над 5000 работници. „Ю Ес Стийл” управлява компанията между 2002 и 2012 г., преди да я препродаде на сръбската държава за символичната сума от 1 долар заради натрупаните загуби.

(Превод от английски: Благовест Бенишев)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят