Убиха бос на мафията в Гърция

Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за „Белене“ е справедливо

Решението на арбитражния съд, с което се постановява България да заплати 560 милиона за изработеното оборудване за АЕЦ „Белене“ е справедливо. Това заяви председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш енергиен министър Дилян Добрев пред БНТ. Това е сумата на незаплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година, каза той.

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа, а само споразумение, което вече не е валидно. Добрев уточни, че още през 2008 година, правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане, което е щяло да предотврати изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, които са над милиард лева.

Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати проекта. В последствие и двата стратегически партньора, които са се интересували от проекта за ядрена мощност – немската Ер Ве Е и американската Ес Ейч Би Си се отказват. Мощността е изчислена на стойност над 10 милиарда евро, от които българската компания е трябвало да инвестира половината, а финансовото ѝ състояние не позволява това.

„С този доклад изпълнителният директор на НЕК предлага в края на 2008 г. да не се превежда аванс, защото ние не можем да осигурим финансирането. И там в прав текст директорът на НЕК казва, че този проект не е по силите на България. Тогава вместо правителството да забавят най-малкото превеждането на аванса, да направят нова експертиза, да потърсят стратегически инвеститор, да подпишат споразумение с Ер Ве Е, да внесат акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че ще се изпълни проекта, какво правят – гласуват на Министерски съвет едни 300 млн. лева през декември 2008 г.

Превеждат 300 млн. на БЕХ. БЕХ ги превежда на НЕК с част от тях плаща за „Цанков камък“, с другата плаща аванс за оборудването, което стартира изпълнението на споразумението.“, коментира Делян Добрев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.