Мобилни групи предупреждават старци по селата в Шуменско Има ръст на сигналите срещу шофьори

Най-малко шест жертви на експлозия в химически завод в Чехия

Радев към Нетаняху: Търговският ни обмен не отговаря на възможностите на нашите икономики (СНИМКИ)

Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за “Белене” е справедливо

Решението на арбитражния съд, с което се постановява България да заплати 560 милиона за изработеното оборудване за АЕЦ “Белене” е справедливо. Това заяви председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш енергиен министър Дилян Добрев пред БНТ. Това е сумата на незаплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година, каза той.

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа, а само споразумение, което вече не е валидно. Добрев уточни, че още през 2008 година, правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане, което е щяло да предотврати изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, които са над милиард лева.

Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати проекта. В последствие и двата стратегически партньора, които са се интересували от проекта за ядрена мощност – немската Ер Ве Е и американската Ес Ейч Би Си се отказват. Мощността е изчислена на стойност над 10 милиарда евро, от които българската компания е трябвало да инвестира половината, а финансовото ѝ състояние не позволява това.

“С този доклад изпълнителният директор на НЕК предлага в края на 2008 г. да не се превежда аванс, защото ние не можем да осигурим финансирането. И там в прав текст директорът на НЕК казва, че този проект не е по силите на България. Тогава вместо правителството да забавят най-малкото превеждането на аванса, да направят нова експертиза, да потърсят стратегически инвеститор, да подпишат споразумение с Ер Ве Е, да внесат акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че ще се изпълни проекта, какво правят – гласуват на Министерски съвет едни 300 млн. лева през декември 2008 г.

Превеждат 300 млн. на БЕХ. БЕХ ги превежда на НЕК с част от тях плаща за “Цанков камък”, с другата плаща аванс за оборудването, което стартира изпълнението на споразумението.”, коментира Делян Добрев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.