На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за „Белене“ е справедливо

Решението на арбитражния съд, с което се постановява България да заплати 560 милиона за изработеното оборудване за АЕЦ „Белене“ е справедливо. Това заяви председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш енергиен министър Дилян Добрев пред БНТ. Това е сумата на незаплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година, каза той.

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа, а само споразумение, което вече не е валидно. Добрев уточни, че още през 2008 година, правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане, което е щяло да предотврати изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, които са над милиард лева.

Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати проекта. В последствие и двата стратегически партньора, които са се интересували от проекта за ядрена мощност – немската Ер Ве Е и американската Ес Ейч Би Си се отказват. Мощността е изчислена на стойност над 10 милиарда евро, от които българската компания е трябвало да инвестира половината, а финансовото ѝ състояние не позволява това.

„С този доклад изпълнителният директор на НЕК предлага в края на 2008 г. да не се превежда аванс, защото ние не можем да осигурим финансирането. И там в прав текст директорът на НЕК казва, че този проект не е по силите на България. Тогава вместо правителството да забавят най-малкото превеждането на аванса, да направят нова експертиза, да потърсят стратегически инвеститор, да подпишат споразумение с Ер Ве Е, да внесат акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че ще се изпълни проекта, какво правят – гласуват на Министерски съвет едни 300 млн. лева през декември 2008 г.

Превеждат 300 млн. на БЕХ. БЕХ ги превежда на НЕК с част от тях плаща за „Цанков камък“, с другата плаща аванс за оборудването, което стартира изпълнението на споразумението.“, коментира Делян Добрев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.