Тома Томов: Вчера Бойко Борисов си заслужи заплатата като министър-председател

Мисля че вчера Бойко Борисов си заслужи заплатата като министър-председател. Това коментира пред БТВ журналистът Тома Томов по повод изказването на премиера, че нашата страна няма да се включи в инициативата на Турция и Румъния за общи действия в Черно море.

„Той каза първите букви от една азбука. Да видим дали ще каже всичките – има много страшни играчи”, допълни още той.

Томов сравни ситуацията с тази, в която е бил българският цар Борис III по време на Втората световна война, когато съюзникът му Хитлер е поискал войски за източния фронт, но е получил отказ от „един велик български държавник”.

По думите му „Румъния е една реваншистка страна” с конкретни териториални интереси в бившето съветско пространство, а „Турция ще е екзистенциален проблем за България” през следващите години. „България не трябва да прави нищо общо. Ние сме в един пакт с Турция и Румъния, но трябва изключително да внимаваме в Черно море. Положението е опасно, има толкова натрупано оръжие”, заяви още Тома Томов.

„Ако вземеш срещу Хитлер да сложиш Плевнелиев, как би се държал Плевнелиев? Какво каза той пред Европейския парламент – чета всичко и не го харесвам. Мисля, че интересите на страната искат лидер”, каза журналистът. По думите му на фона на научно-техническата революция и цивилизационния сблъсък между народи и религии, „трябва да имаш на държавното кормило мъж с топки”.

Като пример за такъв той даде Виктор Орбан.

По отношение на предстоящия референдум за „Брекзит”, Томов посочи, че има конфликт „между две Англии” – на глобализацията и технологиите и тази на предградията и работническата класа. В основата му са бежанците.

„Англия е била империята, над която никога не е залязвало слънцето, сега Англия да бъде провинция на Европа? Две трети от управляващата партия са против. Даже Дейвид Камерън е наследник на Маргарет Тачър, която считаше ЕС за нереформирано идиотско създание”, посочи журналистът, който не се ангажира с прогноза какво ще решат на Острова.

По думите му и преди изборите в САЩ виждаме във фона не само конфликт на 99-те процента срещу топ 1%, но и все по-ясния въпрос дали няма алтернатива на сегашната външна политика на Вашингтон и завръщане към вижданията на Рузвелт и Кисинджър.

Що се отнася до социалното неравенство, Томов посочи, че Русия е „олигархична държава”, но разликата между бедни и богати е подобна на тази в САЩ (41.6 срещу 41.1 по скалата на Джини-б.р.).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини