9% от населението на Исландия беше в Сент Етиен

Рекорд – за първи път в историята 9 процента от населението на една страна присъства на мач в чужбина. Направиха го исландците в Сент Етиен в първия си мач на еврофинали. На 42-хилядния стадион „Жофруа Гишар” присъстваха близо 30 000 северняци или 9% от 323-хилядното население на Исландия.

Прогнозите са, че „този ледник” няма да се стопи лесно. И дебютантът вече генерира огромни симпатии сред неутралните фенове на Евро 2016. Исландците са от онези изчезналите индивиди във футбола, които наистина се държат достойно навсякъде – и на терена и като запaлянковци. Всички странности, екстри и капризи на днешния комерсиализиран до крайност Цар Футбол сякаш са им чужди.

„Главната задача ние я изпълнихме – да бъдем тук! И сега ще покажем нашата национална гордост!”. Това е лайтмоивът в изказванията на момчетата от суровите северни полета. И това не са кухи фрази, с които е пълен днешният лицемерен футбол. Показаха го по трибуните и на терена, където дори надменните потупвания по рамото на Кристино Роналдо не им повлияха. Само ги наелектризираха още повече, за да разочароват накрая. И въпросът сега е кой ще е следващият? Унгария? Австрия? А може би списъкът ще е по-дълъг? Нали трябва да се случи и нещо приятно в това първенство, което започна без блясък – 24 отбора отбелязаха само 22 гола в първия кръг в групите. Скучно, но факт!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят