Нужни са 400 000 лв за проектиране укрепването на свлачище край Арбанаси

Спешно проектират укрепването на свлачището под пътя между Велико Търново и село Арбанаси, което се активизира заради проливните дъждове през последните дни. За изготвянето на проекта са нужни около 400 000 лв.

В старата столица в четвъртък пристигна екип от специалисти, изпратени от Агенция "Пътна инфраструктура" за оглед на района. Незабавните мерки бяха взети след като ден преди това кметът Даниел Панов се срещна с регионалния министър Лиляна Павлова и я запозна със сериозния проблем, който засяга не само Велико Търново, но и Горна Оряховица. Пътят покрай Арбанаси поема основната част от трафика между двата града е натоварен денонощно.

В рамките на няколко дни геолози и геодезисти ще обследват свлачищния район. Своевременно ще бъде изготвен проект за укрепване и реконструкция чрез пилоти с дебелина 10 или 14 см. Ще бъдат оформени и отводнителни съоръжения покрай натоварения път, настилката също ще бъде подменена.

Работата по укрепването и реконструкцията ще започне веднага след приключването на ремонта на Дъговия мост, част от Южния пътен възел във Велико Търново. Дотогава шосето към Арбанаси ще остане отворено, като проблемният участък е обезопасен чрез пътни знаци и ограждащи съоръжения. По мнение на експертите, нужното време за реализация на проекта ще бъде около 30 дни.

Кметът Даниел Панов запозна експертите от АПИ и със свличанията на земна маса от хълма Трапезица. Пътят под него, макар и част от града, е под юрисдикцията на държавното ведомство и е част от републиканската инфраструктура. Хълмът е изключителна държавна собственост. Община Велико Търново вече е представила готов проект за поставяне на защитни съоръжения и конструкции. По план те трябва да бъдат разположени над отсечката от каменния мост до разклона към кв. "Асенов", чиято дължина е над 300 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони