Валери Симеонов: Няма връзка между забавянето на Турция за бежанците и отказа на България да участва в обща флотилия в Черно море

Има официално запитване от българска страна до Турция относно забавянето на реадмисията на бежанци. Това заяви пред „Фокус“ съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Според него информацията за спиране на договора е медийна спекулация и не бива да се търси никаква връзка с отказа на България да участва в обща флотилия в Черно море.

„Даже да има решение на НАТО, много от държавите-членки не изпълняват решенията на организацията, защото те се съобразяват със спецификата на собствените си позиции по въпроса, с рисковете на техните държави. Това дали ще се вземе решение за общ флот и дали България ще го подкрепи са съвсем различни разговори, отложени във времето. В момента нямаме нищо друго на лице освен непремерени приказки на новоизлюпен румънски политик“, коментира Валери Симеонов.

По думите му не трябва да се обръща много внимание и да се прави връзка със забавеното връщане на 200 бежанци. „Турция не е една от най-светкавично действащите администрации. Мисля, че ще получим днес или утре отговор на запитването на външно министерство“, каза още съпредседателят на Патриотичния фронт.

Валери Симеонов допълни, че оградата на границата трябва да бъде завършена и специализираните служби трябва да засилят своята работа. Според него риск от бежански натиск винаги съществува, но в момента страната ни се справя адекватно. Действията на правителството в малките населени места във връзка с битовата престъпност не са достатъчни, допълни Симеонов. Според него е необходимо повишаване на санкциите и по-ефективно видеонаблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини