Ученици се обучават в археологическа школа на древната крепост Ряховец

снимки: общ. Горна Оряховица

Първата в България археологическа школа за ученици стартира на древната крепост Ряховец край Горна Оряховица. Деца от различни възрасти имат уникалната възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в проучването на част от миналото на своя град.

В първия ден на инициативата са участвали 16 деца от VI, IX и XI клас на СОУ "Вичо Грънчаров" от Горна Оряховица. Ръководителят на обекта Илиян Петракиев и зам.-ръководителят Мая Иванова са запознали младежите с науката археология. Децата се влючили в нагледни уроци по изготвяне на план-квадратна мрежа, измервания с нивелир, описване и рисуване на разкритите находки. С най-голям ентусиазъм учениците приели да се включат в разкриването на археологически структури.

Организирането на инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Историческия музей в железничарския град и екипа от историци, който за втора поредна година провежда редовни теренни проучванията на крепостта. Дейното участие на учениците в археологическа школа "Ряховец 2016" бе отличено със специални дипломи, изготвени и връчени от научните ръководители.

През идната седмица в археологическото училище на крепостта ще се включат ученици от СОУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони