Очаква се слаба реколта на грозде в Търновско

снимка: личен архив

Слаба реколта заради обилните валежи в началото на лятото прогнозират лозарите от великотърновска област. Въпреки, че продукцията ще е по-малко, което предполага по-висока цената на гроздето, земеделците са категорични, че винпромите имат отлежало вино от миналата година и това ще доведе до по-ниски изкупни цени след гроздобера.

Лозарите в Лясковец дни наред след проливните дъждове не могат да влязат в масивите си и вече закъсняват с всички дейности в лозята. Според лозаря Петко Тахрилов, тази година отново се е оказала сложна за производството на грозде, както и 2014 година. Причината са неблагоприятните климатични условия. Дъждовете не дават възможност на производителите да работят в лозовите масиви.

"Работата изостава, едва намираме време да пръскаме. Пропускаме важни моменти", коментира Тахрилов.

По думите му зелената резитба на лозята през юни също е започнала. Заради влажното време обаче, лозарите предричат, че е възможно този сезон да се наложи процедурата да бъде извършена повторно.

"В момента правим зелени резитби, защото от голямата влага лозята изгоряха, а също сега се очакват жеги, от които силната влага в съчетание с жегата ще имат много голям растеж, по-чести пръскания. Може да се наложи втора зелена резитба", споделя Тахрилов.

Той уточнява, че миналата година е била изключително благоприятна за лозовите насаждения, но сега се очаква спад на реколтата с около 40 %.

"Като миналогодишната реколта не е имало от 30 -40 години насам в страната", казва още Тахрилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес