За първи път жена оглави канадската пехота

Снимка: Canadian Army

За първи път жена оглави канадската пехота, предаде БТВ. Джени Каринян е генерал и е на 47 години. Тя гради кариера в армията от 30-годишна възраст. Каринян постъпва във въоръжените сили три години преди Канада през 1989 г. да разреши на жени да служат в полковете, пращани на бойни мисии.

Пълното название на поста, на който тя беше назначена, е началник на генералния щаб на операциите на канадските сухопътни войски.

Жените съставляват едва 15% от числеността на армията, а в силите, пращани на бойни мисии, те са едва 2,4 процента, сочат правителствени данни.

Самата генерал Каринян признава, че като малка в квебекската провинция не е играла с кукли.

Майка ми не беше от тези майки, които ме карат да мия чиниите, докато момчетата бяха навън и се забавляваха с багерите, допълва тя.

Джени Каринян става полковник през 2011 г. Тогава е назначена и за директор на кралския военен колеж Сен Жан сюр Ришельо. Тя е служила в канадски мироподдържащи полкове на Голанските възвишения, в Афганистан и Босна. В Афганистан тя е ръководила инженерен полк в Кандахар.

По образование Джени Каринян е инженер. Завършила е Кралския военен колеж. Там се е запознала със съпруга си, преподавател по математика. Бременна с първото от четирите си деца, през 1995 г. Джени отказва назначение в Босна, където ще бъде пратена едва четири години след това.

Две от големите деца на генерал Каринян следват стъпките й. 20-годишният й син учи в Кралския военен колеж, а дъщеря й също иска да завърши инженерни науки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят