Отиде си писателят Никола Радев

Късно тази нощ е починал писателят Никола Радев, съобщава pzdnes.com, позовавайки се на изявление на литературният критик Никола Иванов.

Никола Радев е роден на 23 декември 1940 г. в гр. Левски.

През 1973 г. завършва Литературния институт "Максим Горки" в Москва. В продължение на седем години служи във военноморския флот и в параходство "Български морски флот" като първи помощник капитан. Плавал е във всички райони на света.

После започва работа като журналист и книгоиздател. В продължение на десет години е директор на издателство "Профиздат", а осем - на издателство "Земя".

От 1999 до 2003 г. е председател на Съюза на българските писатели.

Никола Радев е един от най-добрите ни писатели маринисти. Той е автор на 14 книги, които имат близо 30 издания. По-известни са "Маримани", "Море на вторите бащи", "Няма мъртва земя", "Седем ключа на вода", "Истина без давност", "Залезът на морските вълци", "Седмото весло", "Когато господ ходеше по земята" и др. Книгите му са превеждани на немски, унгарски и руски.

Писателят е удостоен от Славянската литературна и артистична академия с Международната награда "Атлант на славянството". През 2006 г. печели литературна награда на страните от ОНД "Михаил Шолохов", с което става първият носител на наградата от страна извън общността.

Носител е на Националните награди "Акад. Люд­мил Стоянов" и "Станислав Сивриев", както и на Голямата литературна награда "Варна" за романа му „Седем ключа на вода".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура