Полицаи поемат входовете и изходите на Слънчев бряг от 1 юли

МВР ще охранява входовете и изходите към курорта Слънчев бряг. Става дума за КПП- та, които са по протежение на комплекса и през които автомобилите с туристи, гости и зареждащи магазини и заведения влизат и излизат. До момента служители на акционерното дружество, управляващо курорта, дават дежурства на пунктовете, както и наети охранители.

"МВР води преговори с ръководството на "Слънчев бряг" АД за въвеждането на строг пропускателен режим в курорта. Идеята е на всички контролно-пропускателни пунктове да има униформени полицаи. Все още нямаме споразумение, но очакваме такова да бъде сключено другата седмица и такъв режим да бъде въведен от началото на юли", каза пред Труд главният секретар на МВР Георги Костов. Това означава, че ще има по- високо ниво на сигурност, обясни комисарят. "Сега охраната е от фирми, които не са част от МВР", добави той.

Въвеждането на такъв пропускателен режим означава, че униформени полицаи ще дежурят на всеки вход и изход към курорта. Те ще проверяват потоците от моторни-превозни средства и хора, които влизат в курортния комплекс. Ще се следи кой какво вкарва, какъв е произходът на стоките, имат ли платени данъци, акцизи и т.н, обясни Георги Костов.

Той коментира също, че не е правилно този режим в курорта да се тълкува като "затворен комплекс". "Това си е туристически комплекс, просто ще има по- високо ниво на сигурност", подчерта Костов.

Главният секретар съобщи, че полицията започва да следи "бар-кролове" и организираните групи, които вечер се джижат от заведение на заведение. Служители на МВР ще изискват и проверяват списъците на участниците в тези "бар-кролове". Ще се следи дали в групите има непълнолетни. До момента бар- кроловете са един от големите бичове за спокойствието в Слънчев бряг. Чужденци влизат от кръчма в кръчма и се напиват до безпаметност, оплакват се хотелиерите.

Ще бъде създаден общ координационен център, който ще следи проверките, които компетентни органи извършват в Слънчев бряг. В него ще участват служители на основните институции, които ще предприемат набелязаните мерки за сигурността.

"Очакваме да създадем усещането, че наистина държавата присъства тук, с което гражданите на региона и туристите да се чувстват по сигурни и да знаят, че има правила и някой се грижи за това правилата да бъдат спазвани", каза Бъчварова. По думите на Георги Костов в центъра ще работят представители на НАП, ДАНС, БОП, РПУ "Слънчев бряг" , а структурата ще се ръководи от висш униформен командирован служител от Национална служба "Полиция".

Няма политически чадър върху Димитър Желязков - Очите и криминалните групировки в региона. Това обаче не означава, че не може да има индивидуални случаи. Те ще бъдат проверявани. Това каза на брифинг в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти. Аргументите са свързани с отношенията и процесите, които текат в разговорите с Европейския съюз, каза още Румяна Бъчварова в Бургас и добави:" Това споразумение трябваше да влезе в сила от 1 юни. Фактическото състояние в момента е такова, че ние имаме оформени документи за 200 мигранти, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. Отговор от турска страна в упоменатите срокове, обаче не е получен. Ние сме планирали мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница. Следим какво се случва, предприемаме не само оперативни, но и дипломатически мерки. Очакваме различни варианти, които могат да се случат - от най-леките до най-опасните. Надявам се, че въпреки, че турската страна няма да изпълни задълженията си по реадмисия, ще продължим да поддържаме добрите отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени драстично."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини