Джипси Кингс: Имате уникален фолклор, не разбираме думите, но го усещаме със сърцето

„Не се наложи да ни убеждават дълго да дойдем и да пеем в Благоевград ,защото България е част от Европа, а ние обичаме да правим концерти в Европа. Имате уникална фолклорна музика, думите не разбираме но усещаме ритъма и красотата със сърцето си. Това споделиха легендарните Джипси Кингс, които пристигнаха в Благоевград, за да участват във фестивала Франкофоли. В четвъртък вечер те бяха гости на кмета на града Атанас Камбитов, който ги поздравил с изпъление на ансамбъл Пирин. Братята от групата били силно впечатлени и дори играли българско хоро след като взели кратък урок от професионалните танцьори. Те били нагостени с нашенско меню и се влюбили в шопската салата. В петък на среща с медиите Джипси Кингс признаха,че обичат да се завръщат у нас, за концерта си този път освен познатите хитове, те са подготвили и нови парчета.

Джипси Кингс заявиха още,че ако бъдат поканени биха участвали в проект заедно с български роми изпълнители, защото имат мисия да разпространяват ромската култура и традиции. Казаха,че успяват да гледат и красив футбол между паузите и ангажиментите и стискат палци Франциия да стане европейския шампион на това първенство. Певците с охота споделиха,че са пяли на Бриджит Бардо , на покойния папа Йоан Павел-Втори, на година изнасят по 50-60 концерта и са благодарни,че хората ги харесват незавсиимо от колко години пеят.

„Нашите деца и синове продължават песните ни, те участват в групата, вкарват нова динамика и звучене. Затова и ние сме задъжени да се адаптираме в днешното време, признаха си по-възрастните от бандата.

Благоевград вече е Фанкофоли, хляди пристигнаха за фестивала и наградите на БГ-радио. В града и околностите няма нито едно свободно легло в хотелите. За фестивалът пристигат министърът на туризма, посланиците на Франция , Италия и други държави. Атмосферата е уникална, още на репетециите меломаните оупираха сцената, а двете вечери входът е безплатен. Организаторите от Франция споделиха,че са впечатлени от благоевградските си пантньори от общината и местните хора и затова след първото успешно издание миналата година са решили да се върнат и да направят втория фестивал. Франкофоли бе възстановен в общината с огромни усилия след 20 –годишно прекъсване. На сцените в Благоевград редом до Заз, ще пеят и български певци , Поли Генова ще изпълни песента от Евровизия,ще има и още десетки изненади.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура