Вицепремиерът на Румъния Василе Динчу: Каня България да си сътрудничим по проекта за развитие на румънския регион около Дунав

„Имаме голям проект за 1 млрд. евро за развитие на румънския регион около Дунав. Каня България да си сътрудничим и по него. Вярвам че скоро ще успеем да се подобрим корабоплаването и да набележим къде да построим нови мостове”. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация Румъния Василе Динчу по време на конференцията "Устойчивост на туристическото развитие и сигурност в Дунавския регион", проведена в Русе, на която от българска страна присъства министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде „Фокус”. „Тук има топлота и отношение, което ние румънците търсим. Събитието е много важна инициатива”, заяви Динчу.

„ Трябва да правим прагматични планове. Говорихме и с кмета за нуждата от инфраструктура, която да превърне реката в мост, а не пречка за развитие на връзките между България и Румъния. Едно от предизвикателствата е да създадем регионална идентичност. Можем да предоставим голям плюс на ЕС", уточни вицепремиерът на Румъния.

„ Говорим за доверие тук защото сигурността е свързана с доверието. Виждам, че и Комисията търси общ бранд, обща идентичност. Мога да предложа да преведем български писатели на румънски и обратното, за да сближим народите ни. Наш голям писател говореше за дунавските разкази, които могат да се открият и в България и в Румъния”, допълни Динчу.

„ Нашето трансгранично сътрудничество с България е едно от най-добрите. Благодаря госпожо министър за инициативата и имате пълната подкрепа на румънското правителство”, каза още Динчу.

"За първи път съм в България, но само за няколко часа разбирам защо страната е любима дестинация на румънските туристи", каза още румънският вицепремиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес