Условни присъди получиха мигрантите от Сирия, заловени край Банско

Групата от 22 мигранти, които бяха заловени заедно с трафикантите край Банско бяха изправени пред съда в Гоце Делчев. 14 от тях получиха тримесечни условни присъди и глоби от 100 лева. Останалите 8 са деца и не подлежат на сакция.

За два дни Районна прокуратура – Гоце Делчев успя да приключи разследването по досъдебно производство.

На 15.06.2016 г., към 9 ч. сутринта, на пътя Разлог – Якоруда – Юндола при разклона на с. Елешница, служители на реда от Банско и патрул на Гранична полиция задържаха група от 22 лица, предвижвали се през полето. Чужденците успели да преминат зелена граница и да влязат във вътрешността на страната. Сред мигрантите от Сирия имало и 8 непълнолетни лица.

На следващия ден Районна прокуратура – Гоце Делчев внесе за одобрение в съда сключените споразумения със защитниците на четиринадесет пълнолетни чужди граждани за извършени от тях престъпления по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс - преминаване през границата на Република България без разрешение на надлежните органи на властта.

Съдът одобри всички споразумения и наложи на обвиняемите наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца с изпитателен срок от три години и глоба в размер на по сто лева за всеки.

Срещу единия от задържаните чужди граждани е образувано дело за незаконно превеждане на лица през границата на страната. Той е действал в комбина с още двама български граждани-трафиканти , които са се предвижвали с пилотен автомобил, и са били задържани близо до гр. Благоевград. Трафикантите са задържани за срок до 72 часа, като предстои прокуратурата да внесе искане за постоянното им оставане в ареста.

Повдигнато им е обвинение в извършване на престъпление по чл. 280 от Наказателния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право