Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Плевнелиев: Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото

“Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото. Постигането ѝ изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония по встъпване в длъжност на Елица Николова като член на Управителния съвет на БНБ, съобщи пресцентърът на държавния глава.

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 12, ал. 3 от Закона за Българската народна банка, държавният глава назначи Елица Николова за член на Управителния съвет на Българската народна банка.

„Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната“, каза още президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че на фона на рекордния брой кризи по света, България стои добре благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която е консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ.

„БНБ е пример, че когато има стабилност и предвидимост , институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими и видими за всички резултати“, посочи в словото си държавният глава. Той отбеляза, че днес БНБ е изправена пред сериозни и отговорни задачи – да бъде завършен прегледът на качеството на активите и стрес тестовете на българските банки, както и да бъде изпълнен приетият от УС на Централната банка План за реформиране и развитие на банковия надзор.

Президентът Плевнелиев заяви, че през миналата година се наблюдават положителни тенденции в банковата система на страната. „Тя е стабилна, отчита растеж на балансовите активи и на депозитите, както и подобрение на ликвидността и капиталовата позиция“, каза Росен Плевнелиев.

При встъпването си в длъжност Елица Николова се закле в името на Република България да спазва законите на страната, да съдейства за осъществяване на поверените на Българската народна банка функции и да пази служебната, банковата, търговската или друга правно защитена тайна, включително и след прекратяване на правомощията й.

В изказването си на церемонията Елица Николова благодари за оказаното й доверие да бъде член на Управителния съвет на БНБ от квотата на държавния глава и изрази решимостта си да работи в интерес на обществото, за постигане на икономическа стабилност и ефективност на финансовия сектор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.