Евростат: Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан

Собственикът на Нова тв купи и бизнеса на “Теленор” в България Сделката включва активите на телекомуникационната фирма в Централна и Източна Европа

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за трафик на хора през границата Задържани са 18 души

Нивото на язовир „Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб

Депутатите от ГЕРБ с декларация заради позицията на Таско Ерменков за Крим

Никола Саркози вероятно е освободен от ареста

В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Влагат 942 000 лв. в консервационни дейности на Античния керамичен център в Павликени

Снимка: Община Павликени

Влагат 942 000 лв. в древния Античен керамичен център край Павликени. Договорът за инженеринг – проектиране, строително-ремонтни работи, консервация и реставрация на историческия обект вече е подписан от кмета на общината инж. Емануил Манолов и управителят на ДЗЗД „Антика“ Момчил Борисов. Дружеството е спечелило обществената поръчка за изпълнение на строителните дейности по проекта на Общината.

Проектирането трябва да е готово в следващите 40 дни. След като минат съгласувателните процедури в НИНК, строителните дейности трябва да бъдат изпълнени за период от 5 месеца.

Реставрацията на античните останки е част от дейностите по проекта „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация” от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година, чрез Министерството на културата – програмен оператор по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, по мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”.

Проектът ще подпомогне процеса на реставрация и консервация на Античния керамичен център и превръщането му в интерактивен музей на открито на римската антична керамика.

Целта на разработката е реставриране и обновяване на сгради от културното наследство на павликенския район, ревитализиране на изложбени пространства и платформи чрез интерактивни технологии и предпазване на пространства от културното наследство и развитие на музеи на открито.

Дейностите по проекта обхващат кoнсервационно укрепване на стени при пещите и укрепване на пет от пещите за строителна и битова керамика. Античният кладенец ще бъде реконструиран по автентични данни, така ще бъде възстановена и подовата конструкция на античния склад за зърно. Покривът на античната баня, където е запазено и подовото отопление, т.нар. хипокауст, ще бъде подменен. Частична реконструкция е планирана и за портиците.

Предвидени са още дейности по облагородяване на пространството на Античния център, въвеждането на тур-гайд система и рекламирането на обекта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.