84 свидетели разпитани за стрелбата в Слънчев бряг. Следовател от Несебър отстранен, разследват го

Още двама души са задържани и привлечени като обвиняеми за престрелката в курорта Слънчев бряг. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Бургас. Те са Георги Иванчев и Радослав Димитров. Двамата са привлечени по обвинение че са се опитали да убият Димитър Желязков- Митьо Очите.

Двамата са задържани за 72 часа като ще бъде поискано налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража".

Георги Иванчев е стрелял по Митьо Очите с пистолет "Макаров", с изтрити номера три пъти. Два от изстрелите са в гърдите му и един в корема. Именно един от проектилите е заседнал в бронежилетката на Очите. По категоричен начин е доказано, че именно Иванчев е стрелял с този пистолет.

Радослав Димитров опитал да убие Митьо Очите също с 3 изстрела - два в ляво и дясно рамо, с проникване на проектилите в тялото. Единият е проникнал в белия дроб. Третият изстрел е бил в дясното бедро.

Двамата са от хората на Божидар Георгиев Кузманов- Данчо Кравата.

До момента бе обвинен само Тодор Славов, също от групата на Кравата, който уби гарда на Очите -  Сашо Водолаза.

По случая със стрелбата на 8 юни в курорта са разпитани 84 свидетели, направени са 15 огледа, 10 обиски и 37 експертизи, от които 6 са готови.

Според главния прокурор причината за стрелбата е спор за територия. "Чуха се различни думи, чуха се различни оценки за станалото на 8.06. в Слънчев бряг, за предисловието, а може би и за това, което в крайна сметка ще следва оттук насетне. Според мен причините би трябвало да се търсят в това, че тук не можем да говорим за спор за паркомясто, а пресата общо взето въведе сполучливото определение "наркомясто". За нас, като ръководство на Прокуратурата е безспорно, че това е е спор за място. Под спор за място аз разбирам спор за територия, която да бъде източник на доходи от престъпна дейност. Този спор е намерил някакъв опит за решение в инцидента на 8.06.", обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Налице е заблатена среда, която малко или много изисква съответни решения, коментира още главният прокурор.

Към момента няма данни хората на Митьо Очите да са извършили хулигански действия в заведението, станало арена на престрелката. Вътре са влезли 6 човека, но те не са стреляли или обръщали маси. За това са свидетелствали и чуждестранни туристи, които са били в заведението - норвежци и други скандинавци, казаха от прокуратурата.

"Този човек /Димитър Желязков, б.а./ изтърпява своето наказание лишаване от свобода, в един момент възстановява целия си икономически потенциал под формата на легална търговска дейност. И целия си икономически и силов потенциал, под формата на нелегална дейност, включително и търговска. Това означава, че за периода, от който той е започнал да прави това или по някакъв начин е запазил съществувалото до момента, а след това го е доизградил, това в много случаи дори не е било обект на наблюдение, камо ли на разследване или мерки", каза Сотир Цацаров.

Запитан за връзки на Очите със следователя от Несебър Иван Христов, прокурор Цацаров уточни: "Не мога да дам каквито и да е данни и нямам такива за политически чадър. Но за връзки с представители на МВР и на съдебната власт не бива да бъдат изключвани. В много случаи това, което става пред всички, реално част от тези ВСИЧКИ са и органите, които би следвало да предприемат съответни действия, за да не се случва това", обясни Цацаров и каза че окръжният прокурор е издал заповед, с която е закрил работното място на Христов в полицейското управление Несебър.

Иван Христов бил преместен в Бургас. В момента следователят бил в болнични, но магистрати от Софийска градска прокуратура са били седмица в Слънчев бряг, за да го разследват. Иван Христов бил проверяван за "начина, по който той работи, начина, по който упражнява фактическа търговска дейност. В курорта Христов се свързва с хотел, който бил проверяван вече от НАП.

"Подобен начин на работа, на живот и на демонстрация от представител на съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво, ние ясно показваме, че няма да го толерираме по никакъв начин", заключи Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини