МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Лиляна Павлова ще открие събитието „Светът през 2018“ в София

Прокуратурата даде на съд кмета на Павел баня Обвинението е за престъпление по служба

Четвърти взлом на магазин в Разградско, пак откраднаха цигари

Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Инициатива за сътрудничество реализират Стопанската академия в Свищов и Университет „Валахия” в Румъния

Представителна група от преподаватели в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов гостува на свои колеги във Факултета по наука и инженерство в румънския град Александрия, звено на Университет „Валахия”, Търговище. Визитата на свищовските преподаватели бе по покана на декана доц. д-р Йоана Панагорец, която през 2007 г. инициира основаването на изнесено учебно звено, което преди две години официално придобива статут на факултет. От страна на домакините в работната среща участваха още доц. д-р Лоренцу Баранга – ръководител катедра „Икономика” и Андреа Панагорец – преподавател. В състава на делегацията от Свищов бяха проф. д-р Никола Янков, проф. д-р Красимир Шишманов, проф. д-р Маргарита Богданова и доц. д-р Росица Колева. Целта на работната среща бе да се обсъдят разнообразни инициативи за сътрудничество между двете висши училища.

Като ръководител на учебното заведение в Александрия, доц. Йоана Панагорец сподели, че идеята й да бъде създаден този факултет е свързана и с Академията в Свищов. За да аргументира пред ръководството на Университет „Валахия” необходимостта от създаването на факултета, тя подчертава, че в малък град като Свищов има голямо висше икономическо училище, което е с десетилетна история и утвърден авторитет. Въпреки срещнатите трудности при основаването му, днес факултета в румънския град осъществява обучение на студенти в ОКС „бакалавър” по четири икономически специалности. Домакините проявиха интерес към обучението по магистърските програми в Стопанска академия. Те изразиха желание за обмен на студенти по европейски програми, включително и програма Еразъм. Румънските партньори споделиха опит в реализирането на проекти с европейско финансиране, сред които са и такива по трансгранично сътрудничество.

Основна тема на работната среща беше предстоящата международна конференция, която ще се организира съвместно от три партньорски университета – Стопанска академия, румънския Университет „Валахия” и Университета на Риека в хърватския град Риека. Конференцията се планира да се проведе в Александрия през май 2017 г. В това направление бяха обсъдени темата и основните й научни направления, членове на програмния и на организационния комитети от трите висши училища. Предстои в края на м. юни доц. Панагорец заедно с ректора и с други колеги от Университет „Валахия” да върнат визитата си в Свищов и да обсъдят с ректора на СА „Д. A. Ценов” конкретни измерения за предстоящия международен научен форум.

В рамките на работната среща, деканът на факултета в Александрия прие поканата да стане част от редколегията на списание „Бизнес управление”, което Стопанска академия издава от 1991 г. Като главен редактор на специализираното списание по мениджмънт, което представя научни изследвания и разработки по актуални за нашата и световната бизнес практика теми, проф. Шишманов подари на доц. Панагорец екземпляр от първия за 2016 г. брой на списанието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.