Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Първите туристи във Варна пристигнали на круиз от Марсилия

Над 200 френски интелектуалци са първите организирани туристи, които идват във Варна през далечната 1909 г. Те плавали на круизен кораб от Марсилия , а за посрещането им правителството на България отделило 10 хил. лева. Тогава е издаден и първият пътеводител за Варна на френски език. Френските гости посетили Побитите камъни и Девненските извори, а една част от тях били приети лично от царица Елеонора в Двореца в Евксиноград.

Това стана ясно при презентация на общинската дирекция по туризъм по повод навършването на 95 години от обявяването на Варна за морски курорт. На 10 юни 1921 Варна е провъзгласена за курортен град с решение на тричленна общинска комисия , а четири години по късно е издаден и царски указ . Всъщност курортното дело води началото си отпреди 135 години, когато на 17 септември 1881 г. тогавашният кмет на Варна след Освобождението Михаил Колони внася предложение в ОбС за превръщането й в морски курорт и лятна столица на България, върна историята по-назад Димитър Дичев, председател на сдружението “Култура и туризъм на Североизтока”.

В началото на 20 в., когато във Варна е имало само няколко малки хотела, общината е инициирала мащабно строителство на двуетажни сгради, в което се включили и частни предприемачи. През 1908 г. се вдига първият почивен дом “Св. Константин”, а след това и първият хотел “Прага”. В летовището “Св.Константин и Елена”, най-стария курорт по българското Черноморие започва и модерното за онова време гроздолечение на заможни дами от Запад.

След превръщането на Варна в курортен град започва строежът на Морските бани. Те се откриват през 1926 година и струват 6.5 млн. лева. През първата година Морските бани са посетени от 6 хил. чужденци. Напливът е през 1928 година, когато гостите са около 30 хил. души. По това време е изграден и мостът с кулата за скокове в море. Той е играел роля на граница между женския и мъжкия плаж, а стражар е следял да не надничат летовниците през преградата и да се радват на дамски прелести . Откриването на смесения плаж става едва през 1932 година.В морската столица се провежда и първият конкурс в България за морски красавици “Царица на плажа”. За спектакъла е поканен виден режисьор и сценарист от Виена. Проявата е предшествана от провежданите преди това конкурси за най-хубав бански и за най-хубава пижама.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете