Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

На 30 на сто от децата с “мързеливо око ” не може да се помогне

Pроф. д-р Христина Групчева Снимка: МУ Варна

На 1/ 3 от децата, които страдат от амблиопия или така нареченото “мързеливо око” не може да се помогне, защото идват на преглед късно – на 15-16 години.

Болестта трябва да бъде установена в ранна 5-6 годишна възраст, за да бъде лечима , предупреди проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор на МУ във Варна и дългогодишен офтомолог.

” Мързеливото око” в днешно време е изключителен бич, защото децата не могат да гледат 3D кино, нямат представа за виртуалната реалност, защото гледат само с едното око и като пораснат трябва да се лишат от определени професии, които изискват стерео зрение, обясни проф. Групчева.

Децата трябва задължително да бъдат прегледани от специалист при раждане, на 6 месеца и при започване на училище, предупреди още тя. Когато имаше училищно здравеопазване, имаше скриниг на детското зрение в началото на всяка учебна година, което вече не се прави, с изключение във Варна.

Между 15 и 30% от учениците от 1 до 7 клас имат късогледство или далекогледство, като ръстът се увеличава в късогледството. Един от факторите е , че не се установява навреме, а другият е, че децата живеят в затворено пространство пред компютрите, а не играят навън, обобщи проф. Групчева.

Училищното здравеопазване е само препоръчително и за него няма предвиден бюджет в новия Закон за образованието, който влиза в сила от 1 август, посочи д-р Лидия Маринова, зам.-председател на комисията по здравеопазване към НСОРБ, която заседава два дни във Варна.

Там, където сега съществува училищно здравеопазване, финансирането е от общините. Има несъответствие между Наредба 3, която забранява на училищният лекар да изписва рецепта, а според Закона по здравеопазване всеки завършил медицина, има право на това, посочи д-р Маринова.

От здравната комисия към НСОРБ ще настояват за текущо обучение на медсестри и фелдшери в школата по спешна и неотложна помощ, както и по педиатрия. Варна стана домакин на “Национална конференция по детско и училищно здравеопазване ” тъй като има най-богат опит, защото в школата са осигурени 700 медицински сестри и 30 лекари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.