И днес ще вали

На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

На 30 на сто от децата с „мързеливо око “ не може да се помогне

Pроф. д-р Христина Групчева Снимка: МУ Варна

На 1/ 3 от децата, които страдат от амблиопия или така нареченото „мързеливо око“ не може да се помогне, защото идват на преглед късно – на 15-16 години.

Болестта трябва да бъде установена в ранна 5-6 годишна възраст, за да бъде лечима , предупреди проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор на МУ във Варна и дългогодишен офтомолог.

“ Мързеливото око“ в днешно време е изключителен бич, защото децата не могат да гледат 3D кино, нямат представа за виртуалната реалност, защото гледат само с едното око и като пораснат трябва да се лишат от определени професии, които изискват стерео зрение, обясни проф. Групчева.

Децата трябва задължително да бъдат прегледани от специалист при раждане, на 6 месеца и при започване на училище, предупреди още тя. Когато имаше училищно здравеопазване, имаше скриниг на детското зрение в началото на всяка учебна година, което вече не се прави, с изключение във Варна.

Между 15 и 30% от учениците от 1 до 7 клас имат късогледство или далекогледство, като ръстът се увеличава в късогледството. Един от факторите е , че не се установява навреме, а другият е, че децата живеят в затворено пространство пред компютрите, а не играят навън, обобщи проф. Групчева.

Училищното здравеопазване е само препоръчително и за него няма предвиден бюджет в новия Закон за образованието, който влиза в сила от 1 август, посочи д-р Лидия Маринова, зам.-председател на комисията по здравеопазване към НСОРБ, която заседава два дни във Варна.

Там, където сега съществува училищно здравеопазване, финансирането е от общините. Има несъответствие между Наредба 3, която забранява на училищният лекар да изписва рецепта, а според Закона по здравеопазване всеки завършил медицина, има право на това, посочи д-р Маринова.

От здравната комисия към НСОРБ ще настояват за текущо обучение на медсестри и фелдшери в школата по спешна и неотложна помощ, както и по педиатрия. Варна стана домакин на „Национална конференция по детско и училищно здравеопазване “ тъй като има най-богат опит, защото в школата са осигурени 700 медицински сестри и 30 лекари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.