Турция иска до края на годината добри отношения с Русия

Турция има изготвена пътна карта от 9 стъпки за връщане към старите взаимоотношения с Москва, замразени след инцидента със сваления руски бомбардировач в края на миналия ноември. Планът има и краен срок за окончателното затопляне – 15 декември тази година, предаде БГНЕС.

След поздравителните писма на турските държавници до колегите им в Кремъл по повод националния празник на Русия станаха ясни усилията на Турция да направи всичко възможно за връщането на доброто старо време, но Москва все още се съгласява, отбелязват проправителствените медии и допълват, че напрежението бе породено от руския военен самолет, който наруши турското въздушно пространство.

Поради липсата на открито заявено желание на руската страна за затопляне на връзките с Анкара, кабинетът прецени, че за това е необходим специален екшън-план. В рамките на първите три месеца до 1 септември трябва да бъдат превъзмогнати щетите в сферата на икономиката, политиката, културата и социалните връзки. От 1 до 15 август се планира нормализиране на двустранните отношения до най-високо ниво.

Турски заместник-министри и експерти ще се включват в заседанията на съответните министерства в Москва. В процеса на рестарта ще бъдат активирани контактите с медиите и неправителствените организации, предвижда 4-ата стъпка в плана на Турция. Ще се положат усилия с механизмите на публичната дипломация спрямо приятелите и съседите на Турция и Русия, особено в областта на медиите с цел развитие на отношенията.

Особено внимание се обръща на това, че вината за кризата е на пилотите от руския бомбардировач, но чрез диалог и дипломатически канали ще бъде постигнато разбирателството. Специален акцент ще бъде поставен върху традиционните приятелски връзки между двата народа, които са от едно общо семейство, а двете правителства ще работят съвместно за просперитета на страните си.

Филмовата индустрия на Турция ще подкрепя дейността на руските си колеги. Анкара предлага и координирани действия с Москва във външната политика за ликвидиране на кризата в Сирия и Близкия Изток, както и сформиране на съвместна работна група за затопляне на отношенията като цяло. Според 9-ата стъпка в осъществяването на плана няма да бъде ползвана държава-посредник.

Преди време Израел пожела да посредничи за сближаването на позициите между Русия и Турция, но Анкара сметна това за лош пример и отказа. "Нашият президент Реджеп Ердоган показа воля за нормализиране на отношенията, Русия също показа такава воля и това са само първите стъпки. Дипломатическите канали са отворени и скоро ще берем сладките плодове", заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от опозиционния в. "Джумхуриет".

Той отбеляза, че е активизирана и дипломацията с Израел, защото и с тази страна отношенията трябва да се нормализират, но все още търсеният резултат не е факт. По неговите думи проблемът е да се преодолее изолацията на ивицата Газа, което е от решаващо значение за хуманитарните цели.

Йълдъръм обръща внимание и на важността на запазването на териториалната цялост на Сирия, както и на намерението на Анкара да отвори коридор за връзка със северните части на Ирак и Сирия през Средиземно море. "Териториалната цялост на Сирия е важна не само за нас, но и за антитерористичната коалиция и САЩ. Целта ни е да засилим регионалното сътрудничество, да увеличим приятелите на Турция по света и да намалим враговете си, това е основната линия във външната ни политика", обобщи на премиера по време на благотворителна вечеря "ифтар", цитирано в "Джумхуриет" под заглавието "Министър-председателят Йълдъръм намига на страните, с които сме в криза".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия