Откриват "Варненско лято " с рапсодия на Панчо Владигеров

Откриват 90-то юбилейно издание на Международния музикален фестивал " Варненско лято" с концерт на Варненската филхармония под палката на Джанкарло Де Лоренцо, главен диригент на оркестъра на Сан Ремо, Италия. Публиката ще чуе рапсодия"Вардар" на Панчо Владигеров, музиката на Васил Казанджиев и Нино Рота. Юбилейното издание ще бъде рекордно и ще продължи до 24 септември. В него ще участват музиканти от над 10 държави, а основната програма е богата с 14 концерта на симфонични и камерни оркестри със солисти от Германия, Турция, Италия, Холандия, Франция, Хърватия, Словения, Румъния, Русия и България.

За 90 години през този фестивал за преминали ярки имена от българската и световната музика , каза артистичният му директор Людмил Ангелов. Дългогодишен директор е бил проф. Минчо Минчев, участвал е в него и световноизвестният Юрий Башмет с ансамбъл "Московски солисти ". В юбилейната програма е представена музика в диапазон от седем века -от 15-ти до 21-и, посочи Антония Йовчева , шеф на дирекция "Култура" в общината. През последните 3 години има шест модула, като на финала през септември е модул"Барок".Традиционно е отделено специално внимание на българската музика с авторски концерт на Милко Коларов за неговата 70-годишнина и с творби от Панчо Владигеров, Васил Казанджиев, Михаил Пеков, Петко Стайнов.Включени са и няколко първи изпълнения за нашата страна на творби от Кийт Джарет, Джон Тавънър, Филип Глас. Международната лятна академия в рамките на "Варненско лято" тази година включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по класическа китара с Георги Василев. Особен акцент на фестивала ще бъде

седмото издание на "Опера в Летния театър". Публиката ще види общо 11спектакъла, от които шест премиерни. Продадените билети през миналата година са били над 25 000, като се очаква на юбилейното издание да има далеч повече меломани, казаха от общината.

Предшественикът на ММФ "Варненско лято" са първите международни музикални тържества през 1926 г,. когато са открити Морските бани и Варна започва да се популяризира като курортен град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура