Момиченце с рядка болест се моли да проходи

Момиченце на пет годинки и половина е заложник на бебешката си количка, а вместо да тича и да играе, на непознатите обяснява с широка усмивка, че не може да ходи. Лъчезарното й личице по нищо не показва, че тя страда от едно от най-редките заболявания.

Малката Николета от една година не може да стъпва на десния си крак, а левият вече се е изкривил.

Момиченцето има болест, наречена конгенитална мускулна дистрофия. За да се премести, я вдига или майка й, или лази почти като бебе. Напредването болестта засяга гръбнака, гръдния кош, ставите, сухожилията, сърцето, белите дробове.

„Искам да тичам и да ходя”, казва Николета, а майка й Марияна разказва как вечер момиченцето се моли на Господ това да стане.

Възможностите за лечение на детето у нас са изчерпани - единственото, което може да се прави, е рехабилитация. Докато текат процедурите обаче, майката вижда, че състоянието на детето не се подобрява, даже напротив. Процедурите само за месец са 400 лв.

Дори невролозите казват, че заболяването е засегнало крайниците по-бързо, отколкото са очаквали.

През февруари 2015 година Марияна, която е безработна, заминава за Германия с Николета, за да й се вземе биопсия. Опитът да се направи това у нас бил неуспешен и мъчителен за момиченцето.

Сега надеждата за семейството на Николета е клиника в Индия, в която са обещали, че ще подобрят състоянието й. Конвенционалните методи са изчерпани и не помагат, а в индийската болница поемат пълното лечение на малката героиня с рехабилитация, хранителен режим и лекарства на билкова основа. Майката е пуснала документи до Фонда за лечение на деца, но за ходенето в Германия е получила отказ, а сега очаква същото. Парите трябва да бъдат събрани до септември - 5700 евро, отделно са и скъпите самолетни билети. Сумата е непосилна за жената, а кутия с дарения от магазин дори е била открадната. Марияна не знае колко са били парите в нея, но казва, че всеки лев е ценен.

Всеки, който иска да помогне, може да дари средства в следните сметки:

Сметка лева
БАНКА ДСК
IBAN BG91STSA93000021768744
BIC STSABGSF
Николета Николаева Гатева

Сметка евро
БАНКА ДСК
IBAN BG29STSA93000021768987
BIC STSABGSF
Nikoleta Nikolaeva Gateva

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини