Представляващият ВСС не е наклеветил Ченалова

ВСС не носи наказателна отговорност за дебати

Коментарите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на дебати са част от служебните им правомощия и те не могат да носят наказателна отговорност за тях. Това става ясно решение на Софийския градски съд по дело за клевета, което бившата съдийка Румяна Ченалова заведе срещу представляващия ВСС Димитър Узунов.

Ченалова е оскърбена от изявление на Узунов от 22 януари м.г., когато съдебните кадровици обсъждали отстраняването й като съдия. Узунов казал, че Ченалова се държала „като удавник за сламка за делото „Октопод“ и го разглеждала необосновано дълго, за да се предпази от неблагоприятни за нея обстоятелства. Тя пое за повече от 2 години мегапроцеса за рекет и принуда срещу Алексей Петров и други петима, но заради изгонването й от съдебната система той тръгна от нулата в спецсъда през 2015 г.

Съдебният състав, председателстван от Мирослава Тодорова и с членове Александра Йорданова и Десислава Тошева, преценява, че репликата на представляващия ВСС не е престъпление, и потвърждава решението на първоинстанциония съд за прекратяване на делото.

„Съдебните кадровици нямат функционален имунитет така, както имат съдиите, прокурорите и следователите при постановяване на актове и изпълнение на служебни действия, освен ако извършеното не е престъпление от общ характер. ВСС не осъществява съдебна власт по смисъла на основния закон, той е административен орган. Независимо от това при решаване на определени въпроси в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е предвидена компетентност на ВСС, която носи белези на правораздаване“, пишат съдиите.

Те твърдят, че по време на заседанието Узунов е изразил гледната си точка, която не подлежи на проверка за достоверност, защото е лична. Освен това той има право на свобода на изразяване като заемащ властническа функция, допълват магистратите.

Според СГС членовете на ВСС могат да носят наказателна отговорност за изказванията, ако те не са свързани с правомощията им, когато използват неприличен език за някого по време на дебати.

Бившата съдийка води и второ дело срещу Узунов заради негова реплика, че доверието в нея е „близо до нула“ и че чрез нея се дискредитира изцяло органът, в който тя работи - СГС. Казусът е висящ пред Софийския районен съд.

Две дела за обида по тъжби на Ченалова имаше и срещу друг член на ВСС - Галя Георгиева. Те обаче приключиха безславно, защото също бяха прекратени поради липса на престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право