На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Намериха засят канабис в двора на завод в Габрово Растения са открити и в друг имот на собственика, общото им тегло е 92 килограма

Виктор Орбан: Ако ЕНП бешe изключила Фидес, щеше да се превърне в партия с лява насоченост

Драми и сълзи ще нажежат до червено кухнята на Ада Кой ще се изправи срещу Чилева в битка за оставане в Hell’s Kitchen България

Митничари ще продават горива

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

Касови бележки за парите за чистене на входа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 март 2019

България без “Футболист №1“ на старта в квалификациите (ИНФОГРАФИКА)

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините 124 станаха случаите на морбили

Кабинетът одобри данък „градушка“ Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

Представляващият ВСС не е наклеветил Ченалова

ВСС не носи наказателна отговорност за дебати

Коментарите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на дебати са част от служебните им правомощия и те не могат да носят наказателна отговорност за тях. Това става ясно решение на Софийския градски съд по дело за клевета, което бившата съдийка Румяна Ченалова заведе срещу представляващия ВСС Димитър Узунов.

Ченалова е оскърбена от изявление на Узунов от 22 януари м.г., когато съдебните кадровици обсъждали отстраняването й като съдия. Узунов казал, че Ченалова се държала „като удавник за сламка за делото „Октопод“ и го разглеждала необосновано дълго, за да се предпази от неблагоприятни за нея обстоятелства. Тя пое за повече от 2 години мегапроцеса за рекет и принуда срещу Алексей Петров и други петима, но заради изгонването й от съдебната система той тръгна от нулата в спецсъда през 2015 г.

Съдебният състав, председателстван от Мирослава Тодорова и с членове Александра Йорданова и Десислава Тошева, преценява, че репликата на представляващия ВСС не е престъпление, и потвърждава решението на първоинстанциония съд за прекратяване на делото.

„Съдебните кадровици нямат функционален имунитет така, както имат съдиите, прокурорите и следователите при постановяване на актове и изпълнение на служебни действия, освен ако извършеното не е престъпление от общ характер. ВСС не осъществява съдебна власт по смисъла на основния закон, той е административен орган. Независимо от това при решаване на определени въпроси в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е предвидена компетентност на ВСС, която носи белези на правораздаване“, пишат съдиите.

Те твърдят, че по време на заседанието Узунов е изразил гледната си точка, която не подлежи на проверка за достоверност, защото е лична. Освен това той има право на свобода на изразяване като заемащ властническа функция, допълват магистратите.

Според СГС членовете на ВСС могат да носят наказателна отговорност за изказванията, ако те не са свързани с правомощията им, когато използват неприличен език за някого по време на дебати.

Бившата съдийка води и второ дело срещу Узунов заради негова реплика, че доверието в нея е „близо до нула“ и че чрез нея се дискредитира изцяло органът, в който тя работи – СГС. Казусът е висящ пред Софийския районен съд.

Две дела за обида по тъжби на Ченалова имаше и срещу друг член на ВСС – Галя Георгиева. Те обаче приключиха безславно, защото също бяха прекратени поради липса на престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.