Бъчварова: Седмично се задържат около 200 души нелегални мигранти

"Около 200 души нелегални мигранти се задържат седмично." Това обяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, след срещата й с министъра на вътрешните работи и администрацията на Република Полша Мариуш Блашчак, предаде „Фокус”. По думите на министъра, 200 мигранти седмично е доста по-малко, отколкото през миналата година, като има различна динамика на целия процес, но независимо от това българската държава полага максимума от възможностите и от силите си.

„Много важен момент е, че получаваме подкрепа в по-тежки ситуации от Българската армия”, каза още вътрешният министър. Бъчварова уточни, че към момента са върнати обратно в южната ни съседка само турски граждани, а не бежанци.

Министърът на вътрешните работи и администрацията на Република Полша Мариуш Блашчак каза, че Полша има възможността да изпрати допълнително офицери. „Всичко зависи от българските власти. Готови сме да изпратим 60 граничари, 40 полицаи и 20 чиновници”, каза той.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви още, че има отговорната мисия да пази най-чувствителната граница на ЕС в момента. „Полагаме всички усилия, за да гарантираме, че можем да ограничим нелегалната миграция. Това са усилия, които полагаме от няколко години насам. Имаме организация, която ограничава възможности за преминаване на нелегални мигранти през територията на страната ни, защото ние ги задържаме не просто на вход, но и във вътрешността на страната и на изход - към Сърбия, както обичайно се случва. Тази организация е силно послание към мигрантите, към трафикантите, че през България трудно се преминава. При повечето от случаите те ще бъдат задържани и това действа превантивно за една голяма част от тях. За нас е много важно подкрепата, която получаваме от европейските държави и офицерите от други държави, които идват при нас в рамките на Фронтекс, за да участват в процеса за охраната на външната граница”, каза още министъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини