Петнадесет години затвор за полицай, убил със служебното си оръжие мъж в гр. Добринище

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от петнадесет години на Славчо Каферинов, бивш автоконтрольор в „Пътен контрол“ при РУП-Банско, за убийство на Спас Пенгьов от гр. Добринище – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Семействата на Каферинов и Пенгьов били в приятелски отношения, често прекарвали време заедно с децата. Освен това, Спас Пенгьов и брат му Марио имали бизнес отношения с бащата на обвиняемия от 2012 г.

На 19.07.2013 г., в гр. Добринище, около 20 ч., подсъдимият бил в заведение „Лятна градина“ с приятели, където консумирал алкохол. По-късно към компанията се присъединила и съпругата му Зоя. След полунощ всички заедно отишли в дискотека „21 век“, където Каферинов продължил да пие. Към 03:30 ч. обвиняемият проявил агресия спрямо жена си, която е танцувала, като я ударил по лицето и в корема. Присъстващите в заведението техни познати се опитали да се застъпят за жената, обаче постепенно обстановката ставала все по-напрегната. Подсъдимият се е скарал с други присъстващи в дискотеката, което прераснало в размяна на обидни думи и сбиване навън между няколко души, сред които бил и братът на пострадалия Пенгьов.

Накаран от присъстващите да се прибере вкъщи, за да се предотврати нов сблъсък, подсъдимят Каферинов се качил в автомобила си и с пълна газ отпътувал към кръстовището на улиците „Хан Аспарух“ и „Попово езеро“, където спрял колата. Там, взимайки със себе си зареденото служебно оръжие - пистолет „Макаров“ с пълнител с 8 патрона, както и още един пълнител, тръгнал пеша към дома на Спас Пенгьов. Междувременно същият излязъл от вкъщи, след като научил по телефон за станалото пред дискотеката.

Двамата мъже се срещнали навън към 05.15 ч. Именно тогава Каферинов прострелял Пенгьов, първо в областта на лявата половина на гърдите, а след това в главата. Третият куршум преминал периферно над дясното рамо на пострадалия, като само закачил якето му. След като Пенгьов паднал на земята по корем, обвиняемият му нанесъл удар с долната част на ръкохватката на пистолета в областта на главата, а по-късно и още няколко по ребрата и хълбочната област.

Изстрелите били чути от съседите и близките на Пенгьов, които подали сигнал на телефон 112. През това време на няколко пъти обвиняемият Каферинов лягал по гръб на земята, въргалял се, псувал, както и стрелял на посоки. Изпратеният на мястото на трагичния инцидент полицейски екип на РУП- Банско поставил белезници на техния колега. По-късно, при тестване на обвиняемия с дрегер, било установено наличие на етилов алкохол от 1,79 промила.

Извършената в хода на делото съдебно-психиатрична и психологична експертиза не установила данни за патология у подсъдимия, поради което поддържаната от него позиция за липса на спомен за случилото се, била приета като защитна реакция. На фона на умереното алкохолно опиване и индивидуалните личностни особености Каферинов разгърнал афективна реакция с водещи емоционални изживявания на раздразненост при снижен самоконтрол върху поведението, която обаче не достигнала степента и тежестта на „физиологчния афект“.

Освен лишаване от свобода за срок от петнадесет години, съдът осъди Каферинов да заплати на гражданските ищци обезщетение в общ размер на 600 000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право