Мазните храни докарват топлинен удар

Специалисти съветват да пием вода на всеки 20 минути.

Бирата дехидратира организма.

Консумацията на тежки и мазни храни в жегите е опасна и вреди на целия организъм. Най-често срещаните последици от обилното хапване на неподходящи продукти са топлини удари, натоварване на сърцето и всички основни органи, предупреждават специалисти.

"Един грам мазна храна като пица, баница или шарено месо съдържа 9 калории и само част от тях се превръщат в енергия, останалите произвеждат топлина. Тя става прекалено много а когато температурата надвиши 22 градуса, тялото я излъчва единствено чрез потта. Така освен, че ще се потим много, рискът от топлинен удар е голям“, обясни пред „Труд“ експертът по хранене проф. Донка Байкова. Тя посочи, че топлинният удар всъщност е прегряване на тялото и се проявява чрез тежест, силна дехидратация и замайване.

Най-рисковите групи в жегите са възрастните хора, децата, хронично болните и тези, които пият лекарства. Байкова съветва да се пие вода на всеки 20 минути, да се хапват по 400 гр. плодове и зеленчуци на ден, които доставят минерали и да се избягва алкохола през деня. „Бирата има диуретично действие и дехидратира органзима, категорична е тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве