Парламентът инструктира Плевнелиев за срещата на НАТО

Предложението е на групата на АБВ

Във формацията са притеснени от поведението на държавния глава

Росен Плевнелиев да бъде извикан в парламента и след дебат в пленарната зала да се формулира ясно участието му в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през следващия месец във Варшава.

Идеята бе лансирана от парламентарната група на АБВ в лицето на председателя на партията Георги Първанов.

“Иначе не смея да мисля какви новини ще произведем”, заяви Първанов. Изказването си той направи по време на брифинг в кулоарите на сградата на Народното събрание. Думите му бяха по повод полемиката по оста президентство - министър-председател. Тя започна след срещата на Плевнелиев с румънския му колега Клаус Йоханис. След разговорите излезе информация, че държавният глава е изразил съгласие с идеята на Йоханис за сформиране на общ флот между Румъния, Турция и България за противодействия на Русия в Черно море. Впоследствие Плевнелиев опроверга това в присъствието на премиера Бойко Борисов.

В кулоарите от АБВ припомниха, че на миналогодишната среща на върха на НАТО в Уелс президентът ни е поел ангажименти, които не са били съгласувани с парламента.

“Докарали сме го дотам, че да стоим и да научаваме от медиите”, каза още Първанов.

По повод отношенията с Русия той препоръча на министър-председателя колкото се може по-скоро да поиска среща с Владимир Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика