Труд Уикенд – един вестник за два дни

Над 60 загинали и десетки ранени, след като влак се вряза в хора в Индия

Спират за два часа движението на всички МПС-та през Ришкия проход днес

Приходите от международен туризъм у нас нарастват със 7,2% за периода януари-август 2018 г. Рекордните резултати през последните три години не са случайни, заяви министър Николина Ангелкова

Пожар горя в изоставената сграда на бившия Винпром в Нова Загора

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Будапеща: Наша мисия е да възстановим българското училище „Христо Ботев“

Двумесечната Марая се нуждае от трансплантация в чужбина, не стигат около 120 000 лева

Гръцкият премиер се закле като Министър на външните работи

Борисов ще бъде на официално посещение в Обединените арабски емирства и в Арабска Република Египет

Сняг падна на връх Мусала за първи път за сезона (СНИМКИ)

Трима извършители на крупен грабеж с убийство, жалят присъди Двама са с доживотни наказания, третият е осъден на 20 години затвор

Диригентът на Операта за скандала в Хирошима: Вандалската проява не е очернила България в очите на японците

Таня Найденова, председател на ОЖС в БСП – София: Недопустимо е Валери Симеонов да отговаря за демографската политика

Космически секс съспенс от Клер Дени Жулиет Бинош и Робърт Патисън с главни роли

Цао Дзиенмин поиска визови и митнически облекчения за китайските туристи

Foreign Policy: Всички мразят ЕС и никой не иска англичаните да си тръгват

Британците не са единствените, които имат съмнения относно Брюксел

65% от британците искат ЕС да върне малко правомощия на националните правителства.

Социологическите проучвания по цяла Европа показват увеличаващо се недоволство от статуквото в Брюксел. Същевременно всички се съгласяват, че Брекзит – евентуалното напускане на Великобритания на ЕС – ще направи нещата по-лоши за всички.

Въпреки референдума за Брекзит във Великобритания на 23 юни дебатът за бъдещето на базираната в Брюксел институция едва ли ще бъде изоставен в скоро време.

Британците не са единствените, които имат съмнения относно Брюксел според ново социологическо проучване сред десет страни членки на ЕС, които съставят около 80% от населението на съюза и на неговия брутен вътрешен продукт. Само 44% от британците имат положително мнение за ЕС. Само 27% от гърците, 38% от французите и 47% от испанците споделят това положително мнение. Съюзът е най-много подкрепян от поляците (72%) и от унгар­ците (61%).

В редица държави броят на хората, които имат добро мнение за базираната в Брюксел институция, е паднал значително в през 2012 и 2013 г., докато европейската икономика отбеляза крах. Доброто мнение се възвърна донякъде през 2014 и 2015 г.

Голяма част от недолюбването на ЕС сред европейците може да се отдаде на начина, по който Брюксел се справя с бежанския въпрос.

Начинът по който ЕС се справя с икономическите въпроси е още един източник на разочарование. 92% от гърците са недоволни от това как ЕС се справя с европейските икономически проблеми. 68% от италианците, 66% от французите и 65% от испанците са също толкова критични. Най-голямо одобрение към брюкселските икономически усилия има в Полша и в Германия – и в двете страни от 47%, което не може да се сметне за ясна подкрепа.

Ясно е, че връзките се разплитат. Римският договор от 1957 г. – документът, от който по-късно изниква Европейския съюз, задължава своите участници и нациите, които влизат в него по-късно, “да положат основите на един все по-близък съюз между народите на Европа”. В началото на 2016 г. британският министър-председател Дейвид Камерън се споразумя с другите правителства в ЕС, че положенията във въпросния договор “за все по-близък съюз не се прилагат върху Великобритания”.

Споровете дали управлението на Европа трябва да бъде повече или по-малко централизирано е в сърцето на британския референдум. 65% от британците искат ЕС да върне малко правомощия на националните правителства. Това е мнение, споделяно и от много други европейци. В шест от десет държави, където е проведено проучване, повечето хора искат намаляване на властта на ЕС, вместо да подкрепят статуквото, давайки повече власт на Брюксел. Това включва 68% от гърците, 47% от шведите, 44% от холандците, 43% от германците и 39% италианците.

Не е изненадващо, че докато британците се запътват към изборните урни, само 6% от населението иска да се увеличи влиянието на ЕС. Само 8% от гърците искат предоставянето на повече правомощия за ЕС. Най-голямата подкрепа към все по-свързана Европа е тази във Франция – едва 34%.

И същевременно има малко подкрепа за Брекзит на континента. Мнозинствата в девет континентални страни в ЕС смятат, че ще бъде лошо за ЕС, ако Великобритания реши да си замине. Това включва 89% от шведите, 75% от холандците и 74% от германците. Франция е единствената държава, където повече от една четвърт от населението (32%) има обратното мнение и смята, че ще е по-добре за Европейския съюз, ако Великобритания излезе от него. Така че дори и сред французите с техните дълги и сложни отношения отвъд Ламанша няма голямо желание да видят своя съюзник, а понякога и противник, да напуска.

От сп. Foreign Policy,
превод агенция “Фокус”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.