Стефан Софиянски: Радан Кънев е подходящ президент, ако споделяме общи идеи

Радан Кънев е подходящ кандидат за президент, ако има амбициите и ако споделяме общи идеи. Ние се стремим да обединим обществото около идеи. Това каза Стефан Софиянски пред БТВ.

Не само че не съм готов, но и не съм подходящ за президент, заяви Софиянски в отговор на думите на Бареков, че го харесва за кандидат-президент. По думите му трябва да се търси държавен глава, който да отговаря на профила:

„Аз съм бил ефрейтор, какъв главнокомандващ може да бъде един ефрейтор от кеча. Профилът на българския президент трябва да бъде или един сериозен юрист, или философ, историк”.

В отговор Радан Кънев каза, че би гледал напред, а не назад.

„Този разговор на хора от миналото за теми от миналото е излишен, той е за учебниците вече. Нов десен проект е най-старото нещо в българската политика. Мисля, че само Софиянски е правил около 5 за последните 10-15 години, така че звучи смешно. В ушите на хората това означава, че някакъв лидер си сковава поредната спасителна лодка”.

Николай Бареков обясни в ефир, че със Софиянски ще правят ново консервативно движение, а не проект.

„Ситуацията в държавата и в Европа е такава, че е нужен един нов консервативен подход в правенето на политика. Европа е пред много сериозно разцепление, пластовете са се раздвижили най-вече заради неуспешната европейска интеграция на почти цяла Източна Европа”.

Движението е дългосрочен, фундаментален проект и не е свързано с предстоящите президентските избори, допълни Бареков. По думите му възможно е и с Радан Кънев да говорят по тези теми.

В коментар за това как си търсят и намират хората, Бареков каза: „Търсим се, ама по-добре да се намерим с Радан в БТВ, а не на някоя бензиностанция”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика