Протестиращи аспаруховци: 2 години след потопа още живеем в страх

Районният кмет Калина Белмезова повтори думите на кмета на Варна Иван Портних, че обжалване на обществената поръчка бави старта на строежа на двата охранителни канала върху деретата убийци. Думите й обаче не успокоиха хората, които нападнаха нея и заместника й Радослав Коев с викове "Оставка".

С протестно шествие на Черешова Задушница жителите на варненския кв. Аспарухово отбелязаха втората годишнина от потопа, който взе 13 жертви. На 19 юни 2014 г. калните вълни от две дерета - на ул. "Моряшка" и на ул. "Горна Студена", отнесоха десетки къщи и коли, но според хората 730 дни по-късно още не са предприети никакви мерки, за да не са повтори трагедията.

"Живеем в страх, при всеки по-силен дъжд дерето се пълни, а състоянието му е същото, както преди потопа", коментираха жители на ул. "Моряшка", отзовали се на организирания чрез Facebook протест.

От дерето там тръгна колона от над 100 души, която под полицейски кордон премина през центъра на квартала и стигна до кметството. "Искаме общинската власт да определи конкретни срокове, в които деретата ще бъдат превърнати в охранителни канали. Въпреки отпуснатите от фонд "Солидарност" над 10 млн. лв. и даренията от страната и чужбина, тук нищо не се е променило. Уж все започват, обещават...Чашата на търпението ни преля. Настояваме местната власт да поеме ясен ангажимент и да се отчита как го спазва, иначе ще искаме оставки", обясни организаторът на протеста Николай Иванов.

Той предупреди, че ако до септември не започне санирането на деретата, европарите ще бъдат загубени, тъй като изискването на ЕК е проектът да бъде приключен до края на ноември. "Готови сме да започнем, но обжалване в съда от декласиран кандидат ни бави. Чакаме решението на ВАС", каза пред разгневените хора кметът на района Калина Белмезова, която припомни, че бедствието е било предизвикано и заради незаконното строителство в деретата.

Думите й обаче потънаха в ропот и викове "Оставка". Въпреки че БСП обяви подкрепа за протеста, хората бяха категорични, че той е граждански. Те настояха също да разберат как се харчат парите от даренията от есемес кампанията. "С тях са купени 3 жилища, предстои да бъдат взети още 2, а комисия от НПО предценява кого да настани в тях", обясни Белмезова.

Бездомните не сме 5 семейства, а десетки, контрираха митингуващи. Протестът им приключи минути преди в храма "Св. Борис I" да започне възпоменателна литургия за 2 г. от бедствието. Днес в една от най-пострадалите части на района - сп. "Калин", ще бъде отслужена и заупокойна молитва за жертвите, 4 от които бяха деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини