Менда Стоянова: Сериозен ръст от 2,9% на БВП у нас за първото тримесечие

Сериозен ръст на БВП от 2,9 % отчита статистиката у нас за първото тримесечие на годината. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова пред „Фокус”.

Според нея обикновено през първото тримесечие на годината се отчита най-слаб растеж. „Смятам, че в момента финансовото и икономическо състояние на страната ни е добро”, каза Менда Стоянова. Тя смята, че от гледна точка на финансите държавата никога не е била в по-добро състояние.

„Вече пети месец отчитаме не дефицит, а излишък по консолидирания бюджет, като това основно се дължи на по-големите приходи от европейските фондове, които се възстановяват, но най-важното са и по-големите приходи от данъци и осигуровки, които са едно трайно ниво”, каза финансистът.

„Естествено не можем да очакваме тези излишъци, които в момента се отчитат да останат в тези размери”, пояснява Стоянова. Според нея при едно преизпълнение на приходите, което се очертава, и ако събираемостта върви със същия темп, с категоричност можем да си позволим допълнително както някои неотложни разходи, така и известно намаление на планирания дефицит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика