Психологът на ансамбъла: Цвети по принцип е по-особена

Психоложката на националния отбор по художествена гимнастика проф. Татяна Янчева коментира инцидента със състезателката от ансамбъла Цветелина Стоянова пред БТВ.

На нейно място на първенството замина резервата Любомира Казанова. Според треньорите на ансамбъла и ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика, Стоянова сама е пожелала да остане в България. Не на това мнение обаче са близките на гимнастичката.

Татяна Янчева разказва какви са били емоциите на съотборничките на Стоянова след като са научили за случилото се в София. Тя разясни, че атмосферата в ансамбъла е различна от тази при индивидуалните гимнастички:

"Ти започваш да дишаш с всички останали, сърцето ти бие в еднакъв ритъм, за да постигнеш тоя синхрон на терена ти трябва да бъдеш истински отбор и може би за нас това наистина беше най-ценното постижение, че наистина успяхме да направим отбор. И всяка болка на една е болка за всички, и всяка радост на една е радост за всички. Така че в момента може би преживяха най-големия шок в живота си", каза Янчева.

Психоложката добави, че момичетата са решили да продължат участието си на първенството, въпреки трагедията, за да изразят подкрепата си към Стоянова, която се бори за живота си.

"Първата реакция беше, естествено, да тръгнем, но после пък решиха, че по този начин това е най-голямата помощ и подкрепа за Цвети, защото аз съм сигурна, че когато тя е в състояние вече да говори, сигурно ще им благодари за това. Всичко, което ще направят оттук нататък, включително и това състезание, е за нея"

Янчева обясни, че гимнастичката не е показвала признаци, че ще посегне на живота си.

"Тя по принцип е по-особена. Тя е дете, което няма нормалната подкрепяща семейна среда и може би заради това беше повече обгрижвана от другите. Много фина, много деликатна, но много затворена и на моменти и дистанцирана. Никакви симптоми нямаше на това. В един момент имаше доста здравословни проблеми, имаше нарушение в съня си. След Световната купа в София започна да говори, че иска да се отказва, но те го правят периодично преди всяко голямо състезание", разясни Янчева.

Тя разясни още какви мерки е предприела, за да помогне на гимнастичката да се справи с проблемите си:

"Консултирах я с клиничен психолог, който ме убеди, че няма сериозни проблеми. При едно такова решение много голямо значение има и фамилна обремененост. Отключват се такива особени състояния на съзнанието при които се взимат мигновени решения. И така, много ми е мъчно, че се правят спекулации, че спортът им е повлиял. Напротив, аз съм убедена, че спортът ѝ даваше оная подкрепа, онова усещане за общност, за съпричастност".

"В такива моменти човек трябва да сведе глава и ако може да подкрепи, ако не да не създава допълнителни проблеми. Нека да помислят за тези деца", завърши Янчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини