Даниел Митов: Никой няма намерение да воюва с никого

"Никой няма намерение да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това трябва да се прави разумно, умерено и да има политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готова да защити всеки свой съюзник, каза министърът на външните работи Даниел Митов на брифинг след откриването на ден на отворените врати в министерството, предаде БТВ.

"Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през нея", допълни министърът.

"България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО. Именно това се случва и в момента", посочи Митов.

"В рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засиленото присъствие в Черноморския басейн. Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации, каза Митов. Трябва да дедраматизираме този разговор и той да стане рационален, какъвто е бил и до момента", добави министърът.

Той припомни, че след анексирането на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата и политическата среда са се променили много и НАТО, като отбранителен съюз, има своите задължения да осигури възможности за сдържане на силите от другата страна.

Митов добави, че това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което българското правителство е длъжно да отчита.

За договора за реадмисия от Турция, Митов обясни, че няма едностранно скъсване на нищо, защото споразумението между ЕС и Турция влиза в сила, когато бъде ратифицирано от турския парламент и има решение на министерски съвет в Турция за неговото прилагане.

"Ние сме подписали протокол за изпълнение на споразумението между ЕС и Турция, т.е. това не е двустранен въпрос между България и Турция. В момента продължава диалога с турските власти по въпроса", обясни Митов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика