Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Зорница Кръчмарова: Кристо е постигнал всичко сам, с вяра в собственото си изкуство

Зорница Кръчмарова

Италия, специално за „Труд“

От днес, събота, 18 юни, до неделя, 3 юли, „Плаващи кейове“- проектът на Кристо и Жан-Клод в Италия, става реалност. Населените места близо до езерото Изео са препълнени с туристи, които нямат търпение да се разходят боси по кейовете и да стигнат до острова Сан Паоло, разположен в средата му. Хотелите са запазени с месеци напред, италианските железници осигуриха допълнителни влакове за всичките две седмици.

Делят ни броени часове от друго едно събитие – премиерата на книгата „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод“. Разговарям с авторката й, българската журналистка Зорница Кръчмарова, която едва улавям между едно и друго нейно ходене до езерото Изео.

– Кога и как чухте за пръв път името на Христо Явашев?

– Христо Явашев е брат на Стефан – кума на родителите ми и мой кръстник. Чувала съм за Кристо от съвсем малка, в къщи често се говореше за него. В дома на Стефан и Ела Явашеви има плакати от всичките му проекти, правени по света. Особено съм запомнила една картина от студентските години на Кристо в България, когато още се е занимавал с живопис. Така че аз още от дете съм се запознала с неговото изкуство.

– Освен заради ранните спомени защо се насочихте към този артист, какво у него ви привлече?

– Мисля, че Кристо е много специален творец. Тръгнал е от нулата. Всичко е постигнал сам, вярвайки в собственото си изкуство и правейки и невъзможното, за да го реализира. Води много борби, за да успее.

– Какви са чисто човешките ви впечатления от него? Кога и къде вие лично го видяхте за пръв път?

– Освен като артист много го уважавам и като човек. Срещнахме се за прът път през ноември 2012 г. в неговото студио в Манхатън. Връзката осъществи неговият племенник Владимир Явашев, син на брат му, актьора Анани Явашев. Владо, както всички го наричат, е бил с Кристо и Жан-Клод от много години. След смъртта на Жан-Клод през 2009 г. той става неговата дясна ръка. На тази среща аз за пръв път му споменах за книгата, която исках да напиша, и го помолих за помощ. Идеята ми беше да осъществя интервюта с хора, които са работили с Кристо и Жан Клод, познават ги лично, имали са в някаква степен главна роля в техните проекти. Помолих Кристо самият той да ми посочи кои са най-важните личности за него през всичките тези години. Съгласи се и два месеца по-късно самият Владимир ми изпрати списък на хората – имена, мейл и телефон. От него аз взех само някои от тях, защото реших и сама да потърся други хора в зависимост от това, което са вършили.

– За какво става дума в „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод“, над която книга работите няколко години?

– Тя е направена от общо десет интервюта – по едно за всеки голям проект на Кристо и Жан-Клод – от първия, „Опакован бряг“ в Сидни /Австралия/ през 1968 г. до последния – „Плаващи кейове“ в Италия. Идеята на книгата е да разкаже как срещата на тези хора с Кристо и Жан-Клод е променила живота им. Между тях са техният личен фотограф, фермер на земите, където са правили единия от проектите, обикновен работник, колекционер. Най-голямата част от интервютата направих между есента на 2015 и първите месеци на 2016 г.

– Предполагам, че книгата ви е свързана с „Плаващи кейове“?

– Разбрах за проекта на Кристо през пролетта на 2015 г. Реших, че това е невероятно събитие. След повече от 40 години той се връща в Италия. Последното направено нещо от него тук е „Опакованата римска стена“ в началото на 60-те години, намираща се в края на улица „Венето“ до „Вила Боргезе“ в Рим. Усетих, че това е моментът, в който наистина бих могла да осъществя моя проект. Всички са в невероятно очакване, че след толкова десетилетия Кристо отново е в Италия.

– Какво ще ни кажете за издателството, разпространението и цената на книгата?

-Тя е електронна, писах я на италиански, издадена е от „Информант“ на италиански и на английски. Цената на книгата в Ebook е 4,90 евро. От понеделник, 13 юни, е в продажба в 600 италиански книжарници на „Мондадори“ и в над 100 ebook книжарници из целия свят – от Ню Йорк до Токио. Имаме и хартиен тираж, засега от 500 бройки, които ще използваме на премиерата й. След първата тази вечер на езерото Изео ще я представим в Милано, Бреша, Парма и т.н.

– Кога да я очакваме и на български?

– В момента нямам такива уговорки. Ако се появи заинтересувана българска издателска къща, с удоволствие ще я предложа. Много ще се радвам, ако излезе и на български.

– Как тече подготовката за премиерата на езерото Изео?

– За пръв път правя премиера и съм изключително ентусиазирана. Ще имаме много специални гости. Книгата ще бъде представена от известната италианска журналистка Паола Якоби от „Венити феър“. Тя познава Кристо, правила му е интервюта и много държа да е водеща. Ще присъстват и някои от хората, които съм интервюирала в книгата, което за мен е много важно. Ще дойде цялото семейство на Стефан Явашев и техните деца, така че за нас това е фамилна среща. За мен книгата е важна и в лично отношение. По някакъв начин ме свързва с България, в която не живея от 1989 г. Много съм привързана, имам приятели и роднини. Искам да осъществя нещо, по някакъв начин свързано с детството ми.

– Вие сте непрекъснато на езерото, какви са ви впечатленията от работата, след като в половината Италия валят поройни дъждове?

– Кейовете от 3,5 км, по които ще се разхождаме боси, вече са готови, трябва само да се покрият с оранжевия плат. Това ще стане в последния ден, както ми потвърдиха някои работници, а почти всички са българи. Такова е желанието на Кристо – когато хората се събудят днес сутринта, да видят този хубав оранжев цвят. Непрестанният порой, както каза Кристо, е създал големи трудности, а той не обича неговите хора да работят в дъждовно време и са имали много спирания.

– Колко хора се очаква да пристигнат според вашите наблюдения?

– Моето лично впечатление е, че ще бъде невероятно събитие. Очакват се 600 хиляди души от цял свят. Седмица преди откриването езерото вече е пълно с чужденци, които очакват Кристо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.